MEGMENEKÜLHET A CEU: KÖZEL A NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁS

● Az egyetem az Egyesült Államokban sem marad campus nélkül, egy New York állambeli intézmény segíthet

Magyar Nemzet - Saturday - - Címlap - UNYATYINSZKI GYÖRGY

Hamarosan pont kerülhet a Közép-európai Egyetem (CEU) működéséről hónapok óta zajló vita végére – amit a magyar kormány kreált –, ugyanis az egyetem végül megállapodott a New York állambeli Bard College vezetőségével amerikai oktatási tevékenység folytatásáról – tudta meg akadémiai forrásból a Magyar Nemzet. Információinkat a HVG.hu értesülései is megerősítették. A Bard College-on keresztül az egyetem számára megvalósíthatóvá vált, hogy kialakítsák székhely szerinti oktatási tevékenységüket, amit a lex CEU tavaszi elfogadásakor a külföldi székhelylyel rendelkező egyetemek számára az egyik feltételként szabott meg a magyar kormány.

Kiemelendő, hogy a Bard College elnöke az a Leon Botstein, aki a CEU igazgatótanácsában is helyet foglal. A Bard főként bölcsészettudományi és művészeti képzéseiről ismert, de jogi és gazdaságtudományi kurzusai is jó nevűek. Az intézmény falai között zajlanak majd a CEU 2018-ban induló amerikai képzései, de azt, hogy ezek pontosan mire terjednek ki, lapzártánkig nem tudtuk meg sem a külföldi intézménytől, sem a CEU-tól. Utóbbi sajtóosztálya megkeresésünkre jelezte, hogy mivel csak New York állam kormányzójának hivatala és a magyar kormány állapodhat meg a jövőbeli működésüket megalapozó nemzetközi szerződésről, ők nem vesznek részt a tárgyalásokban.

Az áprilisban elfogadott törvénynek két komoly feltétele sokáig teljesíthe- tetlennek tűnt a CEU számára. Az egyik a már említett amerikai oktatási tevékenység, amely nem volt világos kritérium, ugyanis nem lehetett megállapítani, hogy egy új egyetemi központot kellene-e létrehoznia a CEU-nak, vagy elegendő egy, a mostanihoz hasonló megállapodás is. Vagyis az, hogy egy már működő intézmény fogadja be az egyetemet.

A másik kikötés pedig egyértelműen teljesíthetetlen volt. A magyar kormány ugyanis megkövetelte volna, hogy nemzetközi megállapodás jöjjön létre az amerikai szövetségi kormány és a magyar kormány között a CEU működéséről. Tehát a Donald Trump amerikai elnök vezette kormánnyal kellett volna megegyezni. Az Egyesült Államok alkotmánya azonban nem biztosít jogköröket az elnök számára a felsőoktatás ügyei- ben, azokat az államok kormányzói gyakorolják. A Szijjártó Péter miniszter által vezetett magyar külügy mindezek dacára hosszan erőltette álláspontját, ám visszakoznia kellett, mivel az amerikaiak következetesen kitartottak amellett, hogy a magyar kormány útja járhatatlan.

A CEU egyelőre szűkszavúan fogalmazott a nemzetközi szerződésről. Ezzel vélhetően annak elkerülésére törekedhetnek, hogy konfrontálódjanak a magyar kormánnyal, amely könnyen magára veszi a kritikát. Az egyetem nyilvánvalóan el akarja kerülni, hogy a lex CEU kapcsán a kormányt arra emlékeztesse, mely fontos kérdésekben kellett visszavonulót fújnia a kabinetnek. Nem mellékes, hogy az esetleges megállapodás után még a parlamentnek is meg kell szavaznia azt.

A Bard College fogadhatja be a CEU-t, ám nem tudni, milyen képzéseket folytathat ott az egyetem

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.