Leszámoltak a napirend előtti kérdésekkel

● Keményebb kézzel vezetheti a közmeghallgatásokat a fideszes polgármester Nyíregyházán

Magyar Nemzet - Saturday - - Belföld - SZABÓ ZS. LÁSZLÓ

Ragadós az egri közgyűlés példája: a hevesi megyeszékhely után Nyíregyházán sincs helye a kritikus kérdéseknek, interpellációknak napirend előtt. Ezzel 27 éves hagyományt számolt fel az előterjesztést csütörtökön megszavazó Fidesz-frakció. A szervezeti és működési szabályzat (szmsz) módosítását a lapunknak nyilatkozó ellenzékiek politikai okokkal magyarázták.

Eddig ugyanis rendre kényes témákat felvető interpellációkkal, kérdésekkel találta meg az ellenzék a fideszes Kovács Ferenc polgármestert. Ilyen ügyekből pedig akadt: az augusztusi ülésen a kórház körüli parkolás problémái, illetve az ötmilliárd forintért beszerzett városi buszok ügye került felszínre. Utóbbi ráadásul különösen kényes téma, mivel a már leszállított járművek töltőállomás hiányában még egy métert sem futottak.

A hasonló felvetések októbertől bizonyosan az ülések végére szorulnak. Lövei Csaba, az Együtt képviselője úgy látja, a lépés illeszkedik a városvezetésnek a nyilvánosságot lebontó folyamatába. Mint mondja, először a városi lapból szorult ki az ellenzék, az önkormányzati tévé pedig egy ideje a közgyűléseket sem ismétli: aki lemaradt a délelőtti élő adásról, nem pótolhatja – ez egyébként a városháza szerint nincs így. Lövei Csaba azonban elmondta, a helyi újságírók sem szokták megvárni a tanácskozások végét. A DK-s Hunyadi János szerint a közélet iránt érdeklődő helyieket is hátrány éri, mivel az interpellációkban, kérdésekben mindig aktuális közügyekről esett szó.

A kérdéseinket megválaszoló városháza szerint viszont a közgyűlés napirendje nem fontossági sorrendet tükröz, egyébként pusztán az szmsz néhány pontját aktualizálták, pontosították. Az szmsz – írták – továbbra is a szabályozási környezetet biztosítja, amely nem jelent korlátozást az interpellációk, a kérdések és a nyilvánosság tekintetében sem.

Állítják, úgy sem, hogy a módosítás egy másik pontja az eddiginél erősebb „fegyvert” ad az ülésvezető kezébe a kellemetlen kérdésekkel előrukkolókkal szemben. Még az előző ciklus egyik közmeghallgatásán Helmeczy László korábbi képviselő, ügyvéd keveredett személyeskedő vitába a polgármesterrel, amikor Kovács Ferenc öt perc után elvette tőle a szót. Hasonló esetben a polgármester immár távozásra is felszólíthatja – a képviselőket kivéve – a rendbontót, sőt közmeghallgatáson akár ki is vezettetheti őket.

Lövei Csaba saját bevallása szerint többször kihúzhatta már a gyufát a polgármesternél, amikor a városüzemeltetési kft. később letöltendő börtönbüntetésre ítélt egykori ügyvezetőjéhez való ragaszkodását firtatta. Kerestük az ügyben Adorján Gusztávot, a Fidesz frakcióvezetőjét is, de ő nem kívánt nyilatkozni.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.