Enyhítették Hagyó Miklós büntetését

● Jogerős: a volt MSZP-s nem zsarolt, „csak” kárt okozott ● Egy volt BKV-s megy a börtönbe

Magyar Nemzet - Saturday - - Belföld - SZABÓ ZSOLT BUDAI GYULA: MEZŐLAKI ERIK:

Tovább enyhítette Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes büntetését pénteken a Szegedi Ítélőtábla: a BKV-ügyben jogerősen másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A másodfokú bíróság Demszky Gábor volt főpolgármester 2006 és 2010 közötti helyettesét a Kecskeméti Törvényszék korábbi megállapításaival jórészt azonosan, hivatali viszszaélés és felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés miatt vonta felelősségre. Neki és Balogh Zsoltnak, a BKV volt megbízott vezérigazgatójának egyetemlegesen 47,5 millió forintot kell megfizetniük a fővárosi közlekedési cégnek kártérítésként. Az összes kártérítés egyébként, amit az eredetileg 15 vádlottból kilenc elítéltnek ki kell fizetnie, 160 millió forint, szemben az első fokon kiszabott 50 millióval.

Mezőlaki Erik, a Szegedi Ítélőtábla bírájának indoklása szerint: „A Kecskeméti Törvényszék helyesen foglalt ál- lást, hogy a bűnösnek talált vádlottak részt vettek a BKV számára szükségtelen szerződések megkötésében. Így másokat, különböző vállalkozásokat úgy juttattak pénzösszegekhez, hogy ezzel a BKV-nak több száz milliós kárt okoztak.”

Ám a táblabíróság több ponton megváltoztatta az elsőfokú ítéletet. A bíró azért, hogy a csaknem másfél milliárdos kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett bűncselekményeket tartalmazó eredeti vádirat alapján ezt az ítéletet hozta, elsősorban az ügyészséget, a nyomozó hatóságokat hibáztatta. Mint mondta, a sokat emlegetett nokiás dobozos vesztegetésre, zsarolásra sem volt bizonyíték.

Hagyó Miklós, aki végig ártatlannak vallotta magát, első fokon még két év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, s a többi vádlottat sem ítélték el súlyosabban. Tegnap ugyanakkor a vádiratban szereplő tanácsadói és reklámszerződések megkötésében részt vevő Regőczi Miklós „vitte el a balhét”: a fővárosi közlekedési cég egykori kommunikációs igazgatója, majd vezérigazgató-helyettese egyedüliként kapott három év letöltendő börtönbüntetést.

Ugyancsak súlyosbította a bíróság fél évvel a BKV volt vezérigazgatójának, Antal Attilának és az egykori osztályvezetőnek a korábbi másfél éves felfüggesztett börtönbüntetését. Továbbá Zelenák Tibor 500 ezer forintos pénzbünteté- sét másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre változtatta, és felemelte az egyik szükségtelenül megbízott cég korábbi vezetőjének pénzbüntetését is. Változatlanul hagyta az ítélőtábla Hagyó korábbi bizalmasainak, Lelovics Ottó kommunikációs tanácsadónak és Horváth Iván

ügyvédnek a büntetését is.

A BKV volt humánpolitikai igazgatóját, Szalainé Szilágyi Eleonórát, aki több tíz millió forintos végkielégítésével kirobbantotta a BKV-ügyet, már első fokon jogerősen felmentették. Pénteken az ő felmentését követte Mesterházy Ernő

volt főpolgármesteri főtanácsadóé, Mátay-Horváth Éva, Hagyó Miklós és a BKV korábbi kommunikációs munkatársáé.

Budai Gyula fideszes képviselő, korábbi elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztos felháborodott az ítéleten. A jogász, aki katonai ügyész is volt, „túl demokratikusnak” nevezte a döntést, majd kijelentette: „Hagyó Miklós és társai szétlopták Budapestet és a BKV-t.”

Vezércikk a 9. oldalon

Túl demokratikus a jogerős ítélet; Hagyó Miklós és társai szétlopták Budapestet és a BKV-t

Nem volt bizonyítéka az ügyészségnek sem a nokiás dobozos vesztegetésre, sem a zsarolásra

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.