Kilőhet a hazai acélipar, ha lesz elég munkás

Magyar Nemzet - Saturday - - Gazdaság - HAVA NIKITA

Fellendülés előtt állt a magyar acélipar, a növekedést elsősorban az építőipar bővülő felhasználása hajthatja, de a fejlődést a belföldi üzemek beruházásai ellenére is visszafoghatja a munkaerőhiány a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés (MVAE) igazgatója, Móger Róbert szerint. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai legalábbis kétségessé teszik, hogy a várt fellendülés valóban bekövetkezik. A magyarországi acélipar 2014-ben érte el a mélypontját, amikor is 883 ezer tonna nyersacélt sikerült előállítani. Ez 53 százalékos visszaesést jelent az előző évihez képest. A 2015-ös év azután 1,15 millió tonnás össztermeléssel némi fellendülést mutatott, hogy 2016-ra jöjjön az újabb visszaesés. A statisztikai hivatal a tavalyi évet összesítő, ipari teljesítményről szóló jelentése szerint a vas-, acél-, vasötvözet-alapanyag gyártása 10,2 százalékkal esett vissza 2015-höz képest, így épphogy megugrotta az egymillió tonnát.

Akkor sem lesz egyértelműen pozitív a kép, ha a hazánkban működő iparági cégek adatait nézzük meg. A legnagyobb magyar vasmű, a Dunaferr évek óta pénzügyi gondokkal küzd, a 2016os üzleti évről szóló beszámolóját egyelőre le sem adta, így csak a 2015-ös adatokra lehet támaszkodni. A cég árbevétele folyamatos csökkenést mutatott 2013 óta, és közben minden esztendőben többmilliárdos veszteséget termelt. Tavalyelőtt a Dunaferr-csoport konszolidált mérleg szerinti eredménye 33 milliárdos mínuszban volt. Az ISD Dunaferr mögött álló, egy ukrán milliárdoshoz köthető ciprusi Steelhold Ltd.-nek is vannak anyagi problémái, nemrégiben egyik kisebb orosz gyáruk be is csődölt.

Valamivel jobban áll a főleg hengerelt acélipari termékeket gyártó Ózdi Vasmű. A társaság azzal számol, hogy fejlesztéseinek hála a 2016-os évi 200 ezerről 300 ezer tonnára növeli majd idén a termelését. A gyár termékeinek 60 százalékát hazai felhasználóknak adja el, 40 százalékát pedig exportálják. A ÓAM Ózdi Acélművek Kft. tavaly 28 milliárd forint árbevétel mellett 2,9 milliárd forintos eredményt ért el, ami valamennyivel enyhíti az azt megelőző négy év 5,5 milliárdos veszteségét. A hitelbiztosítéki nyilvántartás szerint mégsem olyan stabil a cég pénzügyi helyzete, mivel májusban 17,2 eurós (5,3 milliárd forint) hitelkeretet nyitottak az egyik hazai banknál.

Az európai acélipar problémái gyakorlatilag egyetlen pontra vezethetők vissza, méghozzá a kínai dömpingre. És igaz ugyan, hogy a megugró belső kereslet nyomán tavaly már csökkent a kínai acélexport, de még mindig olyan jelentős, hogy az európai nagy gyártók is szenvednek miatta. Móger Róbert szerint az Európai Uniónak komoly hátrányt jelent, hogy amíg például az Egyesült Államok képes villámgyorsan akár 300 százalékos vámot is bevezetni, ha belső piaca védelméről van szó, addig Brüsszel ennél jóval enyhébb intézkedésen is hat-nyolc hónapig dolgozik. Magyarország évente 2,7 millió tonnás szükségletének négyötödét még mindig az import fedezi, miközben a dunaújvárosi és az ózdi üzemek legalább kétmillió tonna acélt képesek előállítani évente, de a legtöbben inkább exportra termelnek.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.