Iszlámellenes csoportnak tarthat előadást Kovács Zoltán

Magyar Nemzet - Saturday - - Külföld - FÖLDI BENCE KOVÁCS ZOLTÁN

Kovács Zoltán tárgyalásokat folytat Koppenhágában – ennyi szerepel az MTI Agendában. Hétfőn utazik a kormányszóvivő a dán fővárosba, és bár nem tudni, hogy kikkel tárgyal, azt megtudtuk, hogy előadást is tart délután négytől a magyar kormány szólásszabadsággal, Európai Unióval, bevándorlással és nemzeti szuverenitással kapcsolatos álláspontjáról. Az eseményt a Trykkefrihedsselskabet (Szabad Sajtó Társaság) nevű, 2004-ben – még a hírhedt Mohamed-karikatúrás botrány előtt – alapított civil szervezet rendezi. A szervezet egyébként belépőt is szed Kovács Zoltán előadására: a társaság tagjai 50 koronáért hallgathatják meg, a nem tagoknak 100 koronát (4 ezer forintot) kell fizetniük, amelyek nem kirívó árak Koppenhágában. Szerettük volna megtudni a kormányszóvivő véleményét is az ügyben, hogy kivel tárgyal, ki hívta meg előadást tartani, illetve egyetért-e a társaság szellemiségével. E-mailünkre nem reagált, egy nappal későbbi telefonos hívásunkat pedig kinyomta.

Az előadást szervező társaság azt követően alakult meg, hogy arról vitáztak a dán PEN íróklubban, ki kell-e rúgniuk egyik tagjukat, a szélsőségesen musz- limellenes politikai véleményeiről hírhedt Lars Hedegaardot. Végül ő maga lépett ki, és megalapította a társaságot, afféle a PEN-nel szembeni ellenpólusként. 2013-ban azonban merényletet kíséreltek meg Hedegaard ellen az otthonában, egy évvel később pedig Katrine Winkel Holm állt a szervezet élére. A teológusnő pedig a populista Dán Néppárt korábbi képviselőjének, Sören Krarupnak a lánya. Dán forrásunk szerint a szervezetben nemcsak a jelenleg legnépszerűbb politikai erő, a Dán Néppárt politikusaihoz köthető személyek tevékenykednek, hanem a náluk is radikálisabb, egyelőre parlamentbe még be nem jutott Új Jobboldal nevű alakulathoz köthető személyek is. Úgy tudjuk, a szervezetnek komoly politikai befolyása van, de nem szervezeti szinten, hanem személyes kapcsolatok révén.

A Mohamed-botrány 2005-ben robbant ki, miután a dán Jyllands-Posten leközölt egy karikatúrát, amelyen Mohamed próféta turbánjában egy bomba látható. Ennek hatására dán zászlókat égettek a muszlim országokban, és bojkottálták a dán termékek behozatalát. A karikatúrát az újság nem nyomtatja ki többé, de jobboldali politikusok a szólásszabadság melletti kiállás eszközeként használják. Legutóbb Inger Stöjberg integrációs miniszter tett így, de a rajzzal ellátott bögréket árul a Szabad Sajtó Társaság is a weboldalán.

kormányszóvivő e-mailünkre nem reagált, telefonhívásunkat kinyomta

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.