A titkos labor, az üresfejű nőcsábász és a gyáva kutya

● Huszonöt éve az amerikai himnusz sugárzásával indult el az egész nap rajzfilmeket kínáló Cartoon Network adása

Magyar Nemzet - Saturday - - Kultúra - PINTÉR BENCE

1986-ban Ted Turner, a Cartoon Network csatornát később elindító Turner Broadcasting System tulajdonosa rövid időre felvásárolta az MGM/United Artists médiacéget. Bár az üzlet különböző okokból pár hónap alatt elbukott, a céget pedig visszavásárolta az eredeti tulajdonos, Turner megtartotta a vállalat filmes és tévés archívumait.

A hagyaték rengeteg régi rajzfilmet is tartalmazott, főleg 1948 előtti Bolondos dallamok-, illetve Popeye-epizódokat. 1991-ben a Hanna–Barbera rajzfilmstúdió felvásárlásával Turner hozzá tudta csapni az anyaghoz a cég által gyártott klasszikus animációk tucatjait: minden adott volt tehát ahhoz, hogy hozzáfogjanak az archívum profitábilis felhasználásához. Főleg rajzfilmekre alapozó kábelcsatornák már korábban is léteztek, a cég azonban valami másban gondolkozott: a huszonnégy órában csak hírek közlését ígérő, 1980-ban szintén általuk alapított CNN mintájára egy huszonnégy órában csak rajzfilmeket kínáló csatornát terveztek meg, majd indítottak el 1992. október 1-jén.

1996-ig a műsor derekát főleg a fent tárgyalt archívum, tehát például Tapsi Hapsi, Dodó Kacsa, Tom és Jerry, illetve Popeye történetei; valamint klasszikus Hanna–Barbera-produkciók, mint például a Scooby-Doo, a Jonny Quest, a Maci Laci, a Flúgos futam, A Jetson család, illetve a Frédi és Béni adták. Az egyik első saját előállítású műsoruk a Space Ghost Coast to Coast volt, a céljuk pedig, hogy a gyerekek és fiatal tinédzse- rek mellett az idősebb közönség is felfigyeljen a csatornára.

Ennek nyomán 1994-ben alapították meg a saját gyártású rajzfilmekre koncentráló Cartoon Network Studiost. A következő években innen kerültek ki a világszerte ismert sorozatok, amelyek mára klasszikussá váltak. Az első ilyen az 1996-ban induló Dexter laboratóriuma volt, amelyben egy iskolás srác titkos szuperlabort üzemeltet mit sem sejtő szülei háza alatt.

Szintén a rajzfilmcsatornán debütált a Johnny Bravo, a külsejére sokat adó, üresfejű nőcsábászról szóló széria, és itt mutatkoztak be a két furcsa testvér, Boci és Pipi szürreális és groteszk kalandjai is. Ez utóbbi sorozatból nőtte ki magát az Én vagyok Menyus, és szintén itt jelentkezett a szuperhőstörténetek paródiájaként is működő Pindúr pandúrok. Ezek az 1996 és 1999 között induló szériák hozták meg a Cartoon Network szá- mára a kritikai elismerést. A saját gyártású rajzfilmek a kétezres és a kétezertízes években továbbra is meghatározó szeletét képviselték a csatorna kínálatának. A Turner-csoportot aztán felvásárolta a Time Warner, így a DC képregénykiadóhoz kötődő karakterek rajzfilmjei is felbukkantak a Cartoon Networkön; de a Star Wars-os animációs sorozatok is itt futottak.

Magyarországon 1992-től az angol nyelvű európai adást műholdon kódolatlanul lehetett fogni, a szinkronizált mesék pedig 1998-tól voltak elérhetők Közép- és Kelet-Európában. Eközben az induló hazai kereskedelmi televíziók közül 2000-ben először a TV2-n sugároztak egy Cartoon Network-programblokkot.

A Cartoon Network első saját gyártású sorozata az 1996-ban indult Dexter laboratóriuma volt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.