Szapporo hősei Finnország ellen

● Az aranygeneráció a hét végén újra jégre lép a magyar hoki 90. születésnapján

Magyar Nemzet - Saturday - - Sport, Műsorok, Időjárás 15 - GABAY BALÁZS

Szapporói hősök. A magyar hokiban ez a megjelölés nagyjából azzal egyenértékű, mint fociban az Aranycsapat. Ők azok a jégkorongozók, akik 2008-ban beírták nevüket a sportág hazai históriás könyvébe, ugyanis hetven évvel azután, hogy az elődök a legjobbak között szerepeltek – az 1938-as prágai vb-n 9. helyen végeztünk úgy, hogy Kanadával 1-1-et játszot- tunk –, feljutottak a divízió I/A csoportból a világbajnokság elitcsoportjába. A korábbi dunaújvárosi csodacsatár, Ladányi Balázs így emlékezett vissza az NSO TV-nek a szédítő sikerre: – Ez is olyan vb-nek indult, hogy mindenkit végigverünk, majd az A csoportból leeső csapattól kikapunk, és megint hoppon maradunk, mint előtte ez megtörtént néhányszor. A felkészülés sem volt ideális, két napot voltunk együtt az utazás előtt, időeltolódás, a csapat negyedének nem jött meg a felszerelése. Lehet, hogy pont ez tette sikeressé, nem görcsöltünk rá.

A csapat szombaton újra tiszteletét teszi a jégen a magyar hoki 90. születésnapján: az 1995-ben világbajnok finn válogatottal mérkőzik meg 16 órától a Papp László-arénában. Olyan egykori világklasszisok sorakoznak majd a jégen, mint Jari Kurri vagy épp Ari Sulander. A mieink az 1928-ban a St. Moritz-i olimpián viselt magyar dressz replikáját húzzák fel. Egyetlen játékos hiányzik csak, a 2009-ben elhunyt Ocskay Gábor. Az ő mezét felhúzzák a mennyezetre, lélekben ő is a csapattal lesz.

A gálamérkőzést gyerekhokitorna előzi meg, ebédidőben pedig a magyar és a lengyel női válogatott csap össze. Napközben hokis fotókiállítás és cirkusz várja a drukkereket. Este héttől pedig jönnek a jelen ígéretei: a felnőttválogatott szintén Lengyelországgal méri öszsze erejét, a kispadon a frissen kinevezett finn szövetségi kapitánnyal, Jarmo Tolvanennel.

ÍME A VB-MENETRENDÜNK! A nemzetközi szövetség marbellai ülésén csütörtökön kialakult a 2018. áprilisi budapesti divízió I/A vb lebonyolítási rendje. Április 22-én a magyar csapat Kazahsztánnal kezd délután négykor, április 23án este fél nyolctól az olaszokkal játszunk, akik a legfelső osztályból pottyantak ki. Két napra rá, szerdán ugyancsak este fél nyolctól Szlovéniával csapunk össze a Papp László-arénában, zárásként szombaton pedig Nagy-Britanniával mérkőzünk meg. Az eddig megszokott szabályoknak megfelelően a csoport első két helyezettje jut fel az elitcsoportba, míg az utolsó kiesik a divízió I/B-be.

FOTÓ: MTI/EPA/FRANCK ROBINCHON

Szuper Levente és egy szupercsapat, amely hetven év után a világ legjobbjai közé repítette hazánkat

LADÁNYI BALÁZS: Ez is olyan vb-nek indult, hogy mindenkit végigverünk, majd az A csoportból leeső csapattól kikapunk

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.