Fejnehéz klubok a taorendszer mérlegén

● Mi alapján dönt egy cég a pénze odaítéléséről? ● Az elkényelmesedett egyesületek mankója a támogatás

Magyar Nemzet - Saturday - - Sport - HAVASI ZSOLT

Nyáron hatodik születésnapját ünnepelte a tao. A 2011. július 1-je óta működő rendszer lényege, hogy a vállalkozások a társasági adójukból levonható összeggel támogathatják a látványsportágakat (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong, röplabda). Az adórendszer alapfilozófiája konstruktív: a sportot az általános kultúra részévé tenni, emellett a piaci és a sportági szféra szereplőit közös nevezőre hozni.

A szakszövetségek szempontjából örömtelinek nevezhető tény, hogy a sportágakba áramló pénzmennyiség hatására szélesedett az utánpótlásbázis, valamint növekedett a rendszeres testmozgást végzők száma. Ahogy az is pozitív, hogy több, második világháborús állapotokat idéző létesítmény újult meg, ami biztosította a megfelelő körülmények közötti sportolást.

Ugyanakkor mint sok mindennek, a taónak is két oldala van. Igaz, Faze

kas Attila Erik, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportigazgatásért és sportágfejlesztésért felelős helyettes ál- lamtitkára szerint ez nincs így. Mint a konferencián elmondta, éri kritika a rendszert, de az nem fontos. – A rendszer jól vizsgázott, és rugalmas – mondta a Magyar Sporttudományi Társaság által szervezett eseményen, hozzátéve, a kezdetek során több probléma is akadt. Érdemes megjegyezni, az indulás eléggé ad hoc módon történt. Épp erre mutatott rá egy elejtett félmondatával Nemcsik Balázs a Magyar Vízilabda-szövetség ügyvezetője azzal, hogy jelezte, ő úgy véli, nem volt kellően előkészítve a terep, s jó lenne több, a pénzügyben jártas szakember a kluboknál.

A tao további lényeges következménye, hogy fejnehézzé tette a klubokat – a bevételek túlnyomó része a társasági adóból származik –, amelyek erre a bevételi forrásra mankóként támaszkodnak. Ugyanakkor el is kényelmesíti őket, hiszen a kapott pénzért nem kell ellenszolgáltatást nyújtaniuk, ezáltal a szakszövetségek nem készülnek fel a támogatás megszűnése utáni időszakra. Bár Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára úgy vélte, „azért mert egyszer nem lesz áram, nem kezdünk most gyertyával világítani”. A jelenség problematikáját egyébként Szabados Gábor sportközgazdász a VS.hu-nak korábban így érzékeltette: „Ahelyett, hogy megtanítanánk a klubokat halászni, odaadjuk nekik ingyen a halat.” Másik szemszögből megközelítve a Corvinus Egyetem sportgazdaságot kutató egyetemi docense, András Krisztina arról beszélt, hogy ha a megvalósítás nem a stratégiát szolgálja, akkor az nem jó.

A mi és a hogyan kérdése legszembetűnőbben a labdarúgásban érzékelhető, amely – természetesen – toronymagasan vezeti a látványsportágak taotámogatási listáját. Ez érthető, hiszen ebben a sportágban versenyeznek a legtöbben – a szövetség adatai szerint míg 2011-ben 158 ezer regisztrált játékos volt, addig 2016-ra már 249 ezer. Ráadásul a kormány stratégiai ágazatként tekint a sporton belül a futballra. A számok nyelvére mindezt lefordítva: a MLSZ-nél 2011 óta folyamatosan nő a társasági adóból érkező pénzmennyiség. A Sportbiznisz.blog adatai alapján öt év alatt (2011 és 2016 közötti időszak) több mint 55,7 taomilliárd forint folyt be a szövetséghez. Nagy kérdés, hogy egy-egy cég mi alapján dönt támogatásának odaítéléséről. Miért van az például, hogy a Felcsúton működő Puskás Akadémiához több pénz érkezik, mint bármely más klubhoz. Miként kapnak választ rá, hogy például miért vesz egy egyesület kétezer forintért jelzőmezt, amikor ezt 800 forintért is megteheti? Erre Varga József Lajos, az MLSZ támogatási osztályának vezetője azt mondta a Magyar Nemzetnek, a szövetségnél 12 fős bizottság ellenőrzi a klubok taofelhasználásait. Kollégája, Gudra Tamás, az MLSZ gazdasági igazgatója januárban az M4-en még úgy nyilatkozott: a szabálytalanságok mennyisége nem elenyésző a taoprogramban, mint azt korábban állították, hanem elég sok.

FOTÓ: MTI/KOVÁCS TAMÁS

A taorendszer szebbik oldala: egyre több gyerek sportolhat

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.