Irma helyett Vanda: vb-arany Floridában

● Simon Béla és Juhász Adrián az első férfiak, akiket nő kormányozott győzelemre

Magyar Nemzet - Saturday - - Sport - ARDAY ATTILA

A világviszonylatban nagy sportágnak számító evezésben jóval ritkábban ünnepelünk világbajnoki címeket, mint kajak-kenuban. Egészen pontosan három aranyunk volt eddig. Első nagy egyéniségünk, Pap Jenőné Méray Kornélia még azért nem lett olimpiai és világbajnok, mert a hetvenes évekig a nők számára a csúcsesemény az Eb volt, ezt négyszer is megnyerte. A kétezres évek elején a Pető, Haller duó számított a földkerekség legjobb kétpárevezősének, ennek két vb-győzelem lett a jutalma, a harmadikat 2005-ben hozta könnyűsúlyú kétpár- ban a Varga, Hirling kettős. Bár mindhárom arany olimpiai számban született, a magyar evezés nem tudott ezután helyet követelni magának a sikersportágaink között, az olimpiai érmek elmaradtak, akárcsak az újabb vb-címek.

Egészen mostanáig, hiszen Simon Béla és Juhász Adrián – Kolláth Vandával kiegészülve – megnyerte a kormányos kettesek világbajnoki döntőjét a floridai Sarasota-Bradentonban. A teljességhez tartozik, hogy negyedik vb-címünk nem olimpiai számban született – de megszületett. Floridában már az is eredménynek számított, hogy meg lehetett tartani a viadalt, miután Irma, a hurrikán megkímélte a pálya közvetlen környékét. A kormányos kettesek fináléjában a magyar egységnek olasz, német, brit, ausztrál és spanyol ellenfelei voltak. A távirati iroda beszámolója szerint a csapat nagyszerű hajrájának köszönheti a győzelmét, miután fél távnál még csak negyedik volt. A legjobban az ausztrálok kezdtek, sőt egészen a végéig az élen is álltak, de elkészültek az erejükkel, és a jobban taktikázó magyarok az utolsó métereken megelőzték őket. A bronzérem a németeké lett.

– Az egész szezonban azt képzeltem el magamban, hogy így nyerünk majd a vb-n. Az egész versenyt élveztem, azt pedig éreztem, hogy van elég erőm az utolsó ötszáz méterre egy nagy hajrához. Nagy érzés, hogy már nemcsak Európa-bajnokok, hanem világbajnokok is vagyunk – mondta Simon Béla a nemzetközi szövetség honlapjának. Kolláth Vanda – az MTI alapján – az első, aki nőként férfihajóban lett vb-győztes.

Simon Béla és Juhász Adrián

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.