Húszezer-kilencvenhárom ütés

2017. OKTÓBER 7., SZOMBAT ● 82 nap alatt végiggolfozták Mongóliát ● Egy 2011 kilométeres, őrült világrekord sztorija

Magyar Nemzet - Saturday - - Sport, műsorok, időjárás - RADVÁNYI BENEDEK

Golfozás sivatagban, jégen, sziklás hegyvonulaton, gleccseren. Egyenként is különösnek hangzik, hát még nyolcvankét napon át mindezeket keverve egymás után. Két korábbi rögbijátékos, ahogy visszavonult, belevágott a nagy kalandba: elképesztően hosszan, 2011 kilométeren át „vezették” maguk előtt a golflabdát Mongóliában, összesen 20 093 ütéssel.

A kihívás június végén a 4374 méteres Hujtun-csúcstól indult, ahol a kínai határ is található. A golf szabályait betartva meneteltek, az északír Adam Rolston volt az ütőjátékos, a dél-afrikai Ron Rutland pedig a caddie (vagyis a „teherhordó” segítő). Kettesben szelték át az ázsiai országot, megesett, hogy egy folyón szó szerint is átkelve, s a messzire elütött labdákat olykor hosszasan keresve.

– Az első számú szabály: kerüld el a havat – viccelődött Rolston az egyik videóban, amikor épp az egyik labda után kutatott. Akkor is vidám és bevállalós maradt, amikor az egyik településen kecskeszemmel kínálták, nem mondott nemet az extrém csemegére. Sátorban vagy mongol vendéglátóiknál aludtak, sokszor a helyiek ütöttek Rolston helyett, öltönyös üzletember és kis parasztgyerek is próbálkozott. Amelyik labda elveszett, azt tudták azért pótolni, összesen négyszázat vittek magukkal, csak ez 25-30 kilót nyomott pluszban. (Az exválogatott rögbis Rolston ütője viszont majdnem odaveszett egy mocsárban.)

Útjuk hegyeket, völgyeket és a Góbi sivatagot is érintette, itt a 40 fokos me- leg miatt hajnali kelésekkel operáltak. A sokszor egyenetlen talaj különleges kihívásokat tartogatott, Rolstont nyak- és hátfájás gyötörte, Rutlandnek pedig a dereka szenvedte meg a cuccaikkal megrakott kétkerekű kocsi húzását.

Ahogyan ütésről ütésre haladtak előre, a nehezebb pillanatokban már a szeptember közepi ulánbátori cél járt a fejükben. Az ütött-kopott ütők utolsó suhintásaikor már barátaik által beszerzett mongóliai népi viseletben haladtak, egészen a főváros melletti golfpályáig, ahol kétszáz érdeklődő figyelte, ahogyan Rolston az utolsó ütéskor nagyjából másfél méterről talált bele a kijelölt lyukba.

– Tucatnyian mondták, hogy bolondok vagy őrültek vagyunk, a kommentek az „ez lehetetlen”-től a „nincs ennél jobb dolgotok?”-ig terjedtek – mondta Rolston az egyedi vállalkozásról, amely természetesen Guinness-rekord.

FOTÓ: FACEBOOK/THE LONGEST HOLE

Összesen négyszáz labdát cipelt magával forróságban és fagyban az északír golfozó és társa

A kommentek az „ez lehetetlen”-től a „nincs ennél jobb dolgotok?”-ig terjedtek ADAM ROLSTON:

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.