Vétó Ukrajna ellen a NATO-ban

● Példátlan magyar válaszlépés a kisebbségellenes oktatási törvényre

Magyar Nemzet - Saturday - - Címlap - MN- ÖSSZEÁLLÍTÁS

Magyarország nem tudja támogatni Ukrajna integrációs törekvéseit, ezért vétózta meg a NATO–Ukrajna-tanács decemberi ülésének összehívását – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az MTI-nek. Az Ukrajna nyugati integrációjában a kijevi hatalom által fontos platformként kezelt szövetségi testület összehívásának megakadályozása információink szerint példátlan eset, a magyar diplomácia eddig sosem élt ilyen eszközzel a nemzeti érdekek védelmében. Helyette a közösségi, euroatlanti szempontokat mindig előtérbe helyezve politizált: emlékezetes, hogy a NATO-tagságából adódó előnyét nem használta ki a magyar kisebbségi jogok érdekében 2004-ben, amikor Szlovákia és Románia felvételéhez volt szükség a hozzájárulására Brüsszelben.

Szijjártó emlékeztetett arra, hogy amikor az ukrán parlament elfogadta az oktatási törvényt, Magyarország jelezte: minden eszközt felhasznál, hogy az ukrán törvényhozásnak vissza kelljen vonnia a jogszabályt.

Ismeretes, a kifogásolt ukrán törvény szerint a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása – az ukrán mellett – csak az első négy osztályban engedélyezett, és csupán az önkormányzati fenntartású tanintézetek külön osztályaiban vagy csoportjaiban, így az 5. osztálytól felfelé, az anyanyelvi tárgyak kivételével, minden tantárgyat ukránul oktatnak majd.

A tét nagy: az ukrán parlament napirendjén szerepel a nyelvtörvény és az állampolgársági törvény tervezete is, amelyek fenyegetik a kárpátaljai magyar közösséget – mutatott rá. Hozzáfűzte: ha most nem lépnek fel kellő erővel az oktatási törvénnyel szemben, az bátorítás lehet, hogy Ukrajna nyugodtan elfogadhatja a másik két jogszabályt is.

Elmondta azt is: nincs mód a magyar döntés megkerülésére, mert egyhangú szavazás szükséges a NATO–Ukrajna tanács összehívásához. „Aki a nemzetközi politikai életben mozog”, annak a motivációi között a nemzeti érdekek az első helyen állnak; más országok is a saját érdekeiket képviselik, ezért Magyaror- szágnak sem szabad szerénynek, viszszahúzódónak lennie – vélekedett a külügyminiszter.

Különösen Görögország és Törökország ismert arról a szövetségben, hogy nemzeti érdekei alapján blokkolja a döntéseket: Athén Macedónia tagfelvételéhez az ország neve miatt nem járult hozzá, Ankara pedig az Európai Unió és a NATO együttműködésének állta útját sokáig a ciprusi kérdés miatt.

Mivel az ukrán oktatási törvénynek erősen oroszellenes éle van (a magyar, a lengyel és a román kisebbség mellett a legnagyobb létszámban oroszok élnek Ukrajnában), aligha volt szerencsés, hogy Szijjártó épp pénteken fogadta hivatalában az első orosz külügyminiszer-helyettest. A kiadott közlemény szerint Vlagyimir Tyitovval egyébként nem érintették Ukrajna kérdését, helyette a keresztény közösségek megvédéséről, a cseppfolyósított földgáz fogadásához szükséges térségi beruházások elmaradásáról, illetve arról beszéltek, hogy Magyarország érdekelt az új déli gázszállítási útvonal létrehozásában, amely Bulgárián és Szerbián keresztül szállítaná 2019-től Közép-Európába az orosz gázt. A találkozónak a brüsszeli vétóhoz való időbeli közelsége újabb érvet adhat Kijev kezébe: ők kezdettől fogva állítják, hogy az oktatási törvény elleni tiltakozás Moszkva újabb agressziója, nemzetközi összeesküvése ellenük.

Ugyancsak pénteken a kárpátaljai Beregszászon jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, hogy a magyar kormány a helyi magyarságnak eddig nyújtott támogatások minden formáját nemcsak fenntartja, hanem bővíteni fogja, így minden korábbinál nagyobb támogatásra számíthatnak a kárpátaljai magyarok. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola aulájában tartott ünnepségen közel ezer vállalkozó írt alá pályázati szerződéseket 2,3 milliárd forint értékben a magyar kormány gazdaságfejlesztési támogatásának keretében. Az ott elmondott beszédében az államtitkár leszögezte: Magyarországnak megvan az ereje ahhoz, hogy felülkerekedjen a nehézségeken, s a magyar kormány biztosítani fogja, hogy Kárpátalján megmaradjon a magyar tannyelvű oktatás.

SZIJJÁRTÓ PÉTER: Szívesen lennénk Ukrajna törekvéseinek támogatói, ha rászolgálnának erre

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.