OPERAHÁZI ÉRDEKVÉDELEM

● Képtelen megegyezni a szakszervezetekkel az operaház ● Kérdés, lesz-e ma sztrájk az Erkel Színházban

Magyar Nemzet - Saturday - - Címlap - R. KISS KORNÉLIA

Sztrájkot hirdettek A hugenották mai bemutatójának idejére.

Elmarad-e a ma esti premier az Erkelben? Az operaházban működő három szakszervezet abban bízva szólított sztrájkra, hogy kikényszerítse a kollektív szerződést, amely szerintük 1300 dolgozó jogait garantálná. Az előző megállapodást indoklás nélkül mondták fel, újat viszont nem sikerült kötni, a szakszervezetek szerint azért, mert a vezetés nem akart érdemi tárgyalásba bocsátkozni.

Az intézmény kiadott ugyan egy közleményt, de abból semmi nem derül ki arról, hogy a szakszervezet mely követeléseit kifogásolják. Azt állítják, nem csökkentek a fizetések és nem lesz leépítés, dacára annak, hogy az Andrássy úti épület felújítása miatt kevesebb elő- adás várható az évadban, emiatt nehezményezik, hogy a dolgozói érdekképviselet „diktátummal” fordult a vezetéshez. A Hír TV kérdezte az ügyről Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt válaszolta, hogy „a sas nem foglalkozik legyekkel” – legyeken vélhetően a szakszervezeteket értve.

Az operaház vezetése sosem adott a nyilvánosság előtt magyarázatot arra, miért mondták fel a kollektív szerződést, amit maga Ókovács írt alá. A szakszervezeti vezetők elmondása szerint ilyen magyarázatot ők sem kaptak, pedig a régi szerződés sok tárgyalás után jött létre 2014-ben. Ókovácsnak fél éve van még igazgatói mandátumából, és ha újra indul majd a székért, semmi nem hiányzik neki kevésbé, mint egy botrány az évad első bemutatóján. Ebből a szempontból nem fontos az sem, miért borult fel a törékeny békesség a szakszervezetek és a vezetés között: lé-

Az operaház vezetése nyilvánosan nem adott magyarázatot, miért mondták fel a kollektív szerződést

nyeg, hogy azt tárgyalásos úton sem sikerült újra megteremteni.

Bárány Balázs, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének vezetője és Rotter Oszkár, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszerve- zete operaházi szervezetének vezetője lapunknak azt mondták: a csütörtöki főpróbán megjelent a főigazgató, és bejelentette, hogy a szombati premierért a fellépőknek a szokásos előadáspénz háromszorosa jár majd. Ezt később írásban is megerősítette. A levélben, amit a dolgozók kaptak, munkarenddel kapcsolatos ígéretek szerepeltek, de az is, hogy ha a premier csorbát szenved, akkor az intézmény újragondolja, hogy helyes-e a csoportos létszámleépítést elkerülni. Azt, hogy mekkora a dolgozók körében a sztrájkra hajlandók bázisa, egyik szakszervezeti vezető sem tudja megbecsülni, ez egyéni döntés.

A munkáltató általában akkor él az egyoldalú felmondás jogával, ha a tárgyalások a szakszervezettel végképp nem eredményesek. Itt azonban nem volt hasonló előzmény. A kollektív szerződést a felmondás előtti héten még módosították, aztán már csak a felmondás érkezett meg a szakszervezetek meglepetésére.

A hugenották című Meyerbeer-opera a francia vallásháborúk egyik legszörnyűbb eseményét, az 1572-es Szent Bertalan-éji mészárlást dolgozza fel. Az viszont kérdéses, láthatjuk-e ma este az előadást. Az operaház nem reagált a kérdéseinkre, és azt kommunikálja: mindenképpen meglesz a premier. Bírósághoz is fordultak, vitatják a sztrájk jogosságát. A bíróságnak hétfőig kell döntenie, de a vesztes fél valószínűleg megtámadja a döntést, így időbe telhet, mire végleges eredmény születik.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.