ELÍTÉLTÉK AZ EXFIDESZEST

● Gál Roland három év börtönbüntetést kapott ● Segédkezett a holttest eltüntetésében

Magyar Nemzet - Saturday - - Címlap - MOLNÁR RICHÁRD

Gál Roland három év börtönt kapott: egy holttest eltüntetésében segédkezett.

Emberölési ügyben, bűnpártolásért három év börtönbüntetésre ítélte első fokon, nem jogerősen Dunaújváros egykori fideszes képviselőjét, Gál Rolandot a Szekszárdi Törvényszék. A bíróság ugyanakkor 17 év fegyházbüntetésre ítélte az elsőrendű vádlottat, Gál Antalt, amiért 2013-ban megölt egy dunaföldvári vállalkozót, Molnár Antalt, emellett bűnösnek találták kifosztás és magánlaksértés bűntettében. A perben bűnpártolással vádolt Szabó Józsefet szintén háromévi szabadságvesztésre ítélték. Az ítélet szerint Gál Roland a vele rokonságban lévő áldozat házához szállította autóval a gyilkost, Gál Antalt. Utóbbi megfojtotta a vállalkozót, majd a képviselő segítségével az autóba tette. A volt fideszes ezután egy felújítás alatt lévő dunaújvárosi háznál segédkezett a holttest pincébe való lecipelésében, amit ezután bebetonoztak.

A 15 hónapig előzetes letartóztatásban, jelenleg lakhelyelhagyási tilalom alatt lévő Gál Roland korábban lapunknak azt nyilatkozta, hogy az ellene irányuló vád teljes mértékben a másodrendű vádlott, Szabó József vallomásán alapul, aki a vádirat alapján az áldozat arany nyakláncát, valamint 1,3 millió forintot kapott Gál Antaltól a hallgatásáért és a gyilkosság nyomainak eltüntetésében való segédkezésért. Az ítélet szerint Gál Antal és a későbbi áldozat üzlettársak voltak, de kapcsolatuk ellenségessé vált, miután Molnár Antal nem teljesítette hárommillió forint átadására tett ígéretét. Az elsőrendű vádlott ezért elhatározta, hogy „megleckézteti” a vállalkozót.

A holttestet háromévi nyomozás után, 2016. februárban találták meg. Gál Antal a bűncselekmény elkövetése után Ausztráliába ment, majd amikor megtudta, hogy az édesanyja házánál keresik a holttestet, önként visszatért, és részletes beismerő vallomást tett. Gál Roland a perben végig tagadta a bűnösségét, ebben a gyilkossággal vádolt Gál Antal vallomása is támogatta. Azt állította, hogy május 1-jére virradó éjszaka együtt dolgozott Gál Rolanddal, ezt azonban a bíróság szerint nem támasztották alá a dokumentumok és a tanúvallomások. Az ítélet szerint a volt fideszes azzal nem volt tisztában, hogy Gál Antal meg fogja ölni a vállalkozót. Gál Roland felmentésért fellebbezett.

Pintér Tamás, a Jobbik parlamenti képviselője szerint akár tízéves börtönbüntetés is kiszabható lett volna a volt fideszes képviselőre, ha a parlament elfogadta volna a politikusbűnözők büntetésének szigorítását célzó, májusban benyújtott törvényjavaslatukat. – Érthető társadalmi elvárás, hogy megteremtsük a hivatalos személyek, a közmegbízatást betöltők fokozott büntetőjogi felelősségét – tette hozzá az ellenzéki politikus.

Az ítélet szerint a volt fideszes azzal nem volt tisztában, hogy társa meg fogja ölni a vállalkozót

Gál Roland

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.