Elbocsátotta Marton Lászlót a Vígszínház

Magyar Nemzet - Saturday - - Belföld - MUNKATÁRSUNKTÓL

A Vígszínház kezdeményezte Marton László főrendező munkaviszonyának megszüntetését – közölte a színház csütörtökön. Erről szóló közleményükben ugyanakkor azt hangsúlyozták, hogy a döntés „nem jelent, nem jelenthet” ítélkezést egy „gazdag művészi életút” felett. – A Vígszínház szakmai tekintélyének kialakításában Marton László szerepe elvitathatatlan – tették hozzá.

A közlemény szerint továbbra is műsoron tartják a repertoáron lévő előadásokat, a korábbi bejelentéseknek megfelelően pedig több intézkedést is hoznak a szexuális zaklatással kapcsolatos ügyek megakadályozása, illetve korai felismerése érdekében. Példaként említették a színházon belüli anonim bejelentő vonal létrehozását, amely akár már a jövő héten élhet.

A rendező éppen tegnap, egy hét hallgatás után kért nyilvánosan bocsánatot, miután tíz nő is szexuális zaklatással, különféle nemi aktusokra való kényszerítéssel vagy annak kísérletével vádolta meg. Marton László közleményében nem tagadta, hogy elkövette volna a neki tulajdonított cselekményeket. Arccal, névvel eddig csak egy színésznő, Sárosdi Lilla állt a nyilvános- ság elé, ő el is fogadta Marton bocsánatkérését, férje, a színházi körökben szintén ismert Schilling Árpád azonban nem. Szerinte ugyanis a főrendező a kiadott nyilatkozatban megkerülte a problémát, és megpróbálja elkenni az ügyet. Azt is hozzátette, hogy Marton akár még hősként is kijöhetne ebből az egészből, de ahhoz arra lenne szükség, hogy szembenézzen a tettével, és elmondjon mindent.

A HVG cikke szerint egyébként a Magyar Művészeti Akadémia is elengedi Marton kezét, a szervezet ugyanis november 3-i ülésén várhatóan elfogadja majd a főrendező kérését, miszerint függesszék fel a tagságát. A lap idézte a Magyar Művészeti Akadémia alapszabályát is, amelynek alapján 18 hónapra szólhat a tagság felfüggesztése.

Marton László korábban felfüggesztette színművészeti egyetemi tanári tevékenységét is, és – mint ahogyan arról csütörtökön beszámoltunk – az egyetemen etikai vizsgálatot is indítanak ellene. – Marton László ügyében az egyetem szenátusának etikai bizottsága fog vizsgálatot tartani, foglalkoztatása ügyében a bizottság javaslata alapján születik döntés – közölte lapunkkal M. Tóth Géza rektor. Az Index kérdésére a rektor azt nyilatkozta, hogy a vizsgálat önkéntes alapon zajlik majd, és olyan egykori hallgatókat is érint, akik ma már a szakmában dolgoznak, így arra számítanak, hogy hosszú lesz a folyamat, míg a lehető legtöbb érintettel beszélni tudnak.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.