Odamondott Gyurcsánynak Szél Bernadett

Magyar Nemzet - Saturday - - Belföld - KATONA

Visszafogott, mégis személyeskedésig fajuló vitába torkollott a beszélgetés Szél

Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke között. A két pártvezető Karácsony Gergely, a Párbeszéd kormányfőjelöltjének társaságában az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorában tárgyalta meg a kormányváltás esélyeit.

Gyurcsány Ferenc a műsorban arról beszélt, hogy a jövő tavaszi választás alapvetően a 106 egyéni választókerületben dől el, vagyis a demokratikus ellenzék pártjainak abban kell megegyezniük, hogy megtalálják a legalkalmasabb jelöltet mindenhol. – Az LMP a legnagyobb akadálya a győzelemnek – mondta, utalva arra, hogy Szél Bernadették ebből az egyezkedésből ki akarnak maradni. Azt is hozzátette, annak esélye, hogy egy LMP-s jelölt akár egyetlen egyéni mandátumot is megnyerjen, elhanyagolható.

Szél Bernadett ugyanakkor azzal érvelt, hogy ők korszakváltást, politikai sorcserét szeretnének, mert le kell számolni azzal a teherrel, amely miatt az elmúlt 27 évben az emberek „megundorodtak” a politikusoktól. Gyurcsány Ferencnek személyesen – mint mondta – egy bukott kormányzás fűződik a nevé- hez, személyes felelőssége van abban, hogy Orbán Viktor hatalomra tudott jutni. Most azonban olyan politikusokra van szükség, akik még nem vallottak kudarcot.

Az egyéni körzetek kapcsán Karácsony Gergely sokkal inkább Gyurcsány Ferenccel értett egyet, ő is a megegyezést sürgette. Azt mondta, hogy több olyan helyet is tud, ahol a DK-é a legjobb jelölt, és nem megfelelő az LMP „teljes elutasítás” politikája.

A DK és az LMP vezetői egymásnak estek a választási ígéretek miatt is. Szél Bernadették programjában ugyanis szerepel, hogy minden költségvetési öt forintból egyet az oktatásra fordítanának, az egészségügyi szakdolgozók bérét pedig megdupláznák. Gyurcsány Ferenc szerint ugyanakkor csak olyan tervvel lehet előállni, ami megvalósítható. – Vagy tudják, hogy nem fognak kormányozni, vagy nem veszik komolyan a választókat, vagy nem értik a költségvetést – közölte. Szerinte ezek olyanok, mintha a DK még 18. havi nyugdíjat is ígérne.

Szél Bernadett azzal válaszolt, hogyha a DK nem bojkottálná a parlamenti munkát, tudná, hogy az LMP mindig alternatív költségvetést nyújt be, abból látszik, hogy ígéreteik végrehajthatók.

Gyurcsány arra is kitért, hogy nem korszakváltást kell ígérni a választóknak, hanem korrekciókat. Szél Bernadett, mint mondta, megérti, hogy a korszakváltás Gyurcsánynak szitokszó.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.