Veronai baleset: a sofőr a busz mellett állt

Magyar Nemzet - Saturday - - Belföld - HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Eszméleténél volt a veronai buszbaleset sofőrje, V. János a végzetes januári baleset után – adta hírül tegnap a Bors a 17 halálos áldozatot követelő szerencsétlenségről készült olasz rendőrségi jegyzőkönyv alapján. Mint írták, a szülők nemrég jutottak hivatalos dokumentumhoz. Ebből több, eddig nem ismert részlet is kiderül. Ilyen például, hogy a buszt vezető sofőr, V. János nem veszítette el az eszméletét az ütközés után, ki tudott jutni a buszból. A kiérkező rendőrök az autópálya mellett találtak rá. Lángolt a jármű, a vezető pedig néhány méterre előtte állt, a sztrádáról a hídra fölvezető kijáró elején. A dokumentum alapján a férfi eszméleténél volt, de „rázkódott a félelemtől”, sokkos állapotba került, segíteni ezért nem tudott, vélhetően sérülései miatt sem volt beszámítható állapotban. Azt sem tudta megmondani a járőröknek, hogy ki ő – közölte a lap.

Sipos Szilvia, a balesetben elhunyt egyik fiú édesanyja beszélt a jegyzőkönyv részleteiről. Az asszony szerint számos tisztázatlan kérdés van még. Mint mondta, a jegyzőkönyv szerint a sofőr a mentés alatt az út szélén állt, és nem fedeztek föl rajta égési sérüléseket. Ehhez képest korábban arról szóltak a hírek, hogy őt is azonosítani kellett. Nem derült ki, miért vállalt el egy 16 órás buszutat a gyerekekkel, ha tudta magáról, hogy súlyos alvási zavarral küszködik.

– Azt sem értjük, miért nem mond semmit, miért nem nyilvánít részvétet? Ahogy a busztársaság képviselői sem nyilvánítottak, még azok után sem, hogy kiderült: a járműben volt egy 370 literes pót-üzemanyagtartály, meg a megengedetten túl plusz öt ülés – sorolta kétségeit az asszony.

Czakó Tibor, a tragédiában érintett Pizolit Személyszállító Kft. vezetője korábban tagadta az engedély nélküli póttartály létezését. A baleseti jegyzőkönyv szerint a Setra típusú buszt 2003-ban 53 üléssel helyezték forgalomba, de később – engedély nélkül – átalakították, így a járművön 58 személy is elfért.

A szülők egyébként azt tervezik, hogy a közelgő évforduló alkalmából elzarándokolnak Franciaországba, ahol síeltek a gyerekek, és útközben megállnak Veronában annál a pillérnél, ahol történt a baleset, hogy megemlékezzenek.

FOTÓ: NAGY BÉLA

Gyertyagyújtás az áldozatok emlékére a Szinyei gimnáziumnál

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.