Érdemes várni a nyaralóvásárlással

● A szakemberek szerint a tél közeledtével csökkenni fognak az árak

Magyar Nemzet - Saturday - - Gazdaság - ILLÉS JÓZSEF

Amíg a lakásvásárlást nem érdemes halogatni, mert az árak folyamatosan emelkednek, addig a nyaralók megvételével célszerű várni – derül ki ingatlanpiaci elemzésekből. Az Otthontérkép tanulmánya szerint azért érdemes későbbre halasztani a vásárlást, mert az elmúlt évekhez hasonlóan valószínűleg januárban is visszaesnek majd az árak az erős őszi szezon után. Jól példázza ezt az ármozgást a 2016-os év, amikor az első és a második negyedévben 14 millió forintos átlagáron keltek el a nyaralók, a nyár végi 19 millió forintos átlagár után.

Az üdülővásárlás szempontjából a legdrágább térségek szinte kivétel nélkül a Balaton közelében helyezkednek el, így kijelenthető, hogy a nyaralópiac középpontja továbbra is a „magyar tenger”. Igaz, az átlag hirdetési árak tekintetében itt is nagy a szórás. Míg a legdrágább helyen, Siófokon átlagosan 29 millió forintba kerül egy nyaraló (annyiba, mint másutt egy családi ház), addig a keszthelyi térségben csaknem tízmillió forinttal kevesebbért is hozzá lehet jutni egy-egy ingatlanhoz.

Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője úgy véli: manapság lendületet vett a kettős hasznosítású ingatlanok építése a Balaton körül. A beruhá- zók olyan társasházakat építenek a part mentén és nem túl távol tőle, amelyek állandó ott lakásra és üdülésre is kiválóan alkalmasak. Az ilyen épületek esetében az árak nem ritkán megközelítik, egyes esetekben meg is haladják az átlagos budapesti, 300–500 ezer forintos négyzetméterárakat. Építőanyag tekintetében a tégla a kedveltebb, az azonban meglepő, hogy ez milyen jelentősen megmutatkozik az árakban is. A téglanyaralókért ugyanis átlagban harminc százalékkal kérnek többet, mint a favagy a könnyűszerkezetes házakért.

A lakáspiacon nem figyelhető meg az a hullámzás, amely az üdülők kínálati árát jellemzi. Az OTP Ingatlanpont elemzése szerint a lakások ára folyamatosan emelkedik. A tanulmány szerint semmi sem szab gátat az ingatlanpiaci robbanásnak: sem a magas árak, sem a bővülő kínálat, sem azok a kedvezőtlen hírek, amelyek néhány ügyeskedő ingatlanfejlesztő gondjairól érkeznek. A kínálat nagy részét adó budapesti „piacon” például mára előfordulnak hétszázezer forintot megközelítő négyzetméterárak is, az épülőfélben lévő jobb lakásokat pedig már a tervasztalon le is kötötték, így előfordulhat, hogy aki most akar vásárolni, és rögtön költözne, az már csak a maradékból válogathat. A már elkészült, beköltözhető lakások esetében viszont gyakori, hogy a fejlesztő néhány százalékkal még megemeli az árat, mondván, a vevő már semmilyen kockázatot nem vállal. Ugyancsak a vevő biztonságérzetét fokozza, hogy a tőkeerős ingatlanfejlesztő cégek olyan projekteket is indítanak nagy számban, amelyek kezdetén csak 10-20 százalék vételárrészt kell letenni, a maradék 80-90 százalék pedig csak az átadáskor fizetendő. Ilyen feltételek láttán a vevők is bátrabban kötelezik el magukat.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.