Kétarcúvá vált a magyar lakásépítési piac

● Jelenleg sok új otthon épül, de a kedvezményes áfakulcs eltörlése visszavetheti a lendületet

Magyar Nemzet - Saturday - - Címlap - MUNKATÁRSAINKTÓL

Remekül alakul idén a lakásépítések száma, hiszen az év első kilenc hónapjában 51,5 százalékkal több új építésű ingatlant adtak át, mint 2016 azonos időszakában. Több a beadott építési engedély a korábbiaknál, de a tendencia itt már lefelé mutat. A beruházók azért bizonytalanok, mert számítanak arra, hogy 2020tól az új építésű lakások után fizetendő általános forgalmi adó (áfa) mértéke a jelenlegi 5 százalékról visszaugrik az általános 27 százalékos szintre. Az ágazat abban reménykedik, hogy a kormányzat később is hajlandó lesz fenntartani a kedvezményes kulcsot, ám erről hivatalosan semmit sem lehet tudni. A bizonytalanság pedig odavezet, hogy egyes beruházásokat inkább nem indítanak el, amíg nem dől el a kérdés. Főleg a nagyobb társasházak építői tarthatnak attól, hogy ha kicsúsznak a határidőből, nagyon megemelkedik a beruházásuk költsége. Az új lakások építését az alacsony áfaszint és az egyszerűbb engedélyezés mellett a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) is segíti. Ennek szabályaival ugyanakkor sokan nincsenek tisztában, így – bár jogosultak lennének rá – nem kérik a kedvezményt.

Nagy segítséget is jelenthet egy-egy család lakásvásárlásához a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a bonyolult szabályok miatt azonban nehéz kiismernie magát az érdeklődőnek. Így aztán többen rosszul ítélik meg, hogy jogosultak-e a támogatásra, vagy sem. Sokan például abban a hitben vannak, hogy nem jár számukra a 600 ezer és 10 millió forint közötti összeg, amenynyiben az igénylés beadásakor ingatlantulajdonnal bírnak. Pedig a szabályo-

A szabályok szövevényesek, így sokan nincsenek tisztában a támogatás feltételeinek részleteivel

zás alapján nem eleve kizáró tényező, ha valaki már rendelkezik lakástulajdonnal. A Bankmonitor cikke rámutat, hogy amennyiben valaki új lakást vásárol, esetleg házépítésbe fog, úgy nem számít, van-e a tulajdonában ingatlan, mindenképpen jogosult a támogatásra. Sőt, azt sem vizsgálják, hány ingatlan van a nevén, akár több lakás százszázalékos tulajdonosa is lehet.

Ha azonban használt lakás vásárlására kell a pénz, vagy bővíteni szeretné az igénylő a meglévő lakását, már állnak bizonyos korlátok a kérelmező előtt. Akinek például egyéb ingatlanban ötven százaléknál nagyobb a tulajdonrésze, már nem jogosult a támogatásra. Ha ugyanakkor valakinek több ingatlanban is van tulajdona, de az egyik esetben sem éri el az ötven százalékot, akkor megkaphatja a támogatást, ha az egyéb feltételeknek megfelel. Kizáró tényező viszont, ha az igénylő házastársának birtokában van teljes egészében, illetve ötven százaléknál nagyobb arányban egy másik ingatlan.

Lényeges paragrafusa a jogszabálynak, hogy a fent részletezett állapotot, vagyis hogy milyen ingatlantulajdona van az igénylőnek és házastársának, kizárólag a kérelem beadásának időpontjában vizsgálják, utána már nem. De még arra is lehet megoldást találni, ha az igénylő birtokában van lakás. Ez esetben ugyanis az igény beadása előtt érdemes egyenes ági rokonnak ajándékozni az ingatlant vagy annak akkora hányadát, hogy a kérelmező tulajdoni aránya ötven százalék alá essen, s máris megfelelt a feltételeknek. Azért lényeges, hogy gyermek, szülő vagy nagyszülő legyen a megajándékozott, mert így a kilencszázalékos ajándékozási illetéket sem kell kifizetni. Az ingatlantulajdonnal kapcsolatos előírás, hogy amennyiben a támogatás felvétele előtti öt évben ingatlant adott el a kérelme- ző, annak vételárát bele kell forgatni a megvásárolt vagy felépített lakásba.

Ha valaki komolyan fontolgatja a csok felvételét, más kötöttségekkel is számolnia kell. Így például életvitelszerűen a támogatással vásárolt lakásban kell élni legkevesebb tíz évig. Ez idő alatt az állam beleegyezése nélkül nem adható el a lakás, és hitellel sem terhelhető meg. Ha pedig valaki mégis eladja a lakást, annak a támogatás összegét késedelmi kamattal növelve kell visszafizetni egy összegben.

FOTÓ: BÉRES ATTILA

Érdemes kikérni a szakemberek tanácsát, hogy kiderüljön, ki és mire jogosult pontosan

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.