A jegyző úgy véli, nincs zaj a bulinegyedben

● Lesz ugyan népszavazás az erzsébetvárosi romkocsmák nyitvatartásáról, de a kerületi lakók nem túl bizakodók

Magyar Nemzet - Saturday - - Belföld - SZABÓ EMESE

Erzsébetvárost sokáig lepukkant kerületként tartották számon, mára viszont sikk lett itt lakni – véli a VII. kerület polgármestere. Nemrég ezzel az alcímmel jelent meg interjú Vattamány Zsolttal a Magyar Hírlapban. A cikk előtt a kerületi lakók értetlenül állnak, egyik olvasónk tételesen kijegyzetelte az újságból, miért nem igaz, amit a polgármester állít. A Dohány és a Síp utca sarkán álló házban élő lakó helyzete az átlagos kerületi lakosokénál talán még rosszabb is, mert

A népszavazást kezdeményező Stummer János jobbikos képviselőt két irányból is megfenyegették

nemcsak az utcai zajjal és a felszálló füsttel kell megküzdenie neki és a többi tulajdonosnak, de az egyik szórakozóhely a belső udvarukban áll, hétvégente onnan is dől a zaj. A házban három vendéglátóhely is található, továbbá a sok kiadott lakás mellett két hostel is működik benne.

Ráadásul a lapunknak nyilatkozó, neve elhallgatását kérő idős olvasónk elmondta, hiába jelezte számtalanszor panaszait a hatóságoknak, rá sem hederítettek. Mint mondta, előfordult, hogy a közterület-felügyelet a rendőrséget is értesítette, de a helyzet akkor sem javult. Állítása szerint az ablakból látta, hogy a hatóság emberei kijöttek, keresztülmen- tek a hangoskodó csoporton, beléptek a házukban működő bárba, majd két perc múlva kimentek onnan, és a csoporton újra áttörve távoztak. Forrásunk korábban az önkormányzatnál írásos panaszt is tett, amire a jegyző hat hónappal később reagált, megállapítva, hogy nincs zaj. Pedig az idős lakónak nem tűnt fel, hogy bárki mért volna zajszintet a lakásában. Panaszával próbálta megkeresni a polgármestert is, aki – nyilatkozatai szerint – sokat beszélt a kerületben élőkkel, illetve civil szervezetekkel, de egyszer sem járt sikerrel. A panaszos azt mondta, sok helyen próbált segítséget kérni, de hiába. Ahogy fogalmazott: csak Ferenc pápához nem fordult.

Az idős úr sem sokat remél a várhatóan jövő évi népszavazástól. A referendum a belvárosi szórakozó- és vendéglátóhelyek sorsáról szól, kérdései az eddigi nyilatkozatok alapján arra irányulnak majd, hogy a létesítmények bezárjanak-e éjfélkor, és annál tovább csak engedélylyel tarthassanak-e nyitva. A helyieket az utóbbi tétel aggasztja: mindenki tudja ugyanis, hogy az engedély – finoman szólva – rugalmas fogalom. A nyugalmat az sem garantálná, ha megszavaznák az éjféli zárást. Pláne azért, mert az utcai zajos vonulást egyáltalán nem gátolná.

Az önkormányzatok engedélyeztetéshez való rugalmas hozzáállását az is előrevetítheti, hogy a magát a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel mentoraként említő Zsidai Zoltán Roy cége az I. kerületben mindössze havi 126 ezer forintért bérli a budavári önkormányzattól azt az ingatlant, amelyben az általuk üzemel- tetett Pest-Buda Hotel működik, és ahol napi 99 ezer forintba kerül egyetlen luxusszoba. Zsidainak a VII. kerületi bulinegyedben is vannak vendéglátóhelyei, forgalma azokban is tetemes öszszeg lehet. Ráadásul nem ő az egyetlen Fidesz-közeli vállalkozó, aki jelen van a kerületben. A hosszabb nyitvatartási időre lehetőséget adó engedély megszerzését a kerületi vezetés hivatalosan azért nem szeretné kizárni, mert a városrészben működő vendéglátóhelyek és hostelek sok száz vagy ezer embernek adnak munkát. Másrészt azért – még ha a nyilatkozatokban inkább csak előbbit emelik is ki –, mert a bulinegyed vendéglátóhelyei milliárdos nagyságrendben fizetnek iparűzési adót a kerületnek.

A népszavazás arról is rendelkezne, hogy ugyan a régiek maradhatnának, az újonnan nyíló szórakozóhelyeknek viszont szükségük lenne a társasházak jóváhagyására. Ez a kérdés azonban valójában indifferens: újonnan nyíló egység nem igazán van a kerületben. Kocsmanyitásra alkalmas üzlethelyiségből nagyon gyér a kínálat, még működő egység is csak elvétve kerül a piacra. Ha mégis, akkor kézen-közön elkel, egyből megveszi vagy kibérli azokat a többi vendéglátóhely tulajdonosa. Nem véletlenül: több olyan kocsmáról is tudunk, amelynek napi bevétele gond nélkül átlépi a 200 ezer forintot, ami éves szinten 7080 millió forintot jelent. Talán nem véletlen, hogy a népszavazást kezdeményező Stummer János jobbikos képviselőt két irányból is megfenyegették.

(A cikk teljes terjedelmében az MNO.hu oldalon olvasható.)

FOTÓ: BALOGH DÁVID

A vendéglátók milliárdos nagyságrendben zetnek iparűzési adót

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.