Leépít az Opel Szentgotthárdon

● Egyelőre „csak” a kölcsönzött munkaerő egy részét küldték el

Magyar Nemzet - Saturday - - Gazdaság - MN- ÖSSZEÁLLÍTÁS

Kevesebb megrendelés érkezik az Opel Szentgotthárd Kft.-hez, ezért csökkentette a munkaerő-kölcsönzés keretében foglalkoztatottak számát. A létszámcsökkentés azonban nem érinti a szentgotthárdi motorgyár saját dolgozóit – erősítette meg az MTI-nek pénteken a társaság szóvivője. Kaszás Zoltán hangsúlyozta: az Opel vezetősége az augusztusi tulajdonosváltást követően kezdett el dolgozni egy olyan, a vállalat jövőjét hosszú távon meghatározó terven, amelynek részleteit novemberben, tehát még ebben a hónapban ismertetik. A szóvivő hozzáfűzte azt is: az autóiparban megszokott eljárás a kölcsönzött munkaerő létszámának a megrendelésekhez igazítása, a szentgotthárdi gyár történetében is volt már ilyenre példa. Kaszás Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy a létszámcsökkentés mértéke függ a további megrendelések változásaitól, de azt valószínűsítette, az év végéig megválnak valamennyi munkaerő-kölcsönzés keretében foglalkoztatott kollégájuktól, a feladatok ellátására elegendő lesz az Opel Szentgotthárd Kft. saját dolgozói állománya.

A kormánypárti Magyar Idők pénteki számában írta, hogy a napokban rövid idő alatt már másodszor jelentették be az Opel szentgotthárdi gyárában a dolgozóknak, hogy jelentős mértékű, mintegy száz munkavállalót érintő leépítést hajtanak végre. A cikk utal rá, hogy október közepén száz munkást irányítottak vissza a WHC Consulting Kft. munkaerő-kölcsönző céghez, és jelezték, hogy további létszámcsökkentés várható az ekként foglalkoztatottak körében. A híradásokból kiderül, a leépítések, illetve a teljesítmény visszafogásának híre nemcsak a munkavállalók körében keltett riadalmat, hanem az önkormányzatnál is, amelynek a cég jelentős összegű iparűzési adót fizet évente.

Huszár Gábor (Fidesz), Szentgotthárd polgármestere ugyanakkor az MTI-nek azt mondta, riadalomról szó sincs, egyelőre a város önkormányzata is arra vár, hogy az Opel vezetése nyilvánosságra hozza a motorgyárral kapcsolatos – november közepére ígért – középtávú elképzeléseit. Azt is hangsúlyozta: Szentgotthárdnak fontos a gyár és a jövője, de nem ok a riadalomra, hogy tavaly rekord mennyiségű, 630 ezer motort gyártottak, és ehhez képest idén vagy jövőre visszaesik a megrendelések száma. A polgármester szólt arról is, hogy a helyi foglalkoztatási paktumok keretében – illetve például a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program uniós pályázati forrásainak felhasználásával – jelentős összegek állnak rendelkezésre akár a kölcsönzött munkaerő átképzésére is. Márpedig a megyében munkaerőhiány van, ezért ő úgy látja, aki érintett a létszámleépítésben, van esélye az el- helyezkedésre. Mint arról korábban beszámoltunk, az Opelt idén tavasszal adta el az amerikai General Motors (GM) a francia PSA konszernnek. A Peugeot-ról és a Citroënről ismert társaság 2,2 milliárd eurót fizetett a GM-nek. Az ügylet lebonyolításához szükség volt az Európai Unió jóváhagyására is, ez augusztusban született meg. Az Opel jövőjét firtató kérdésekre válaszul annak idején a PSA sajtóosztályán azt hangsúlyozták, hogy minden szerződést tiszteletben tartanak, amelyet az előző tulajdonos kötött.

Az Opelnek hét európai országban vannak gyárai, kutatás–fejlesztési, illetve tesztközpontjai. A nyugat-magyarországi Szentgotthárdon működő üzemében mintegy 1200 embert foglalkoztat. A több mint 35 ezer munkatárssal dolgozó autógyártó társaság 1931 óta állt a GM százszázalékos tulajdonában, és 1999 óta minden évben veszteségesen működött.

EGYBEN ADNÁK EL A PALÓC BOLTJAIT. Egyben értékesítenék a salgótarjáni székhelyű Palóc Nagykereskedelmi Kft. bolthálózatát – közölte Vályi Attila, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. felszámolója. A stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősített Palóc Nagykereskedelmi Kft. 86 boltot üzemeltetett, felszámolása májusban kezdődött meg. Vályi Attila azt mondta, azért döntöttek az együttes értékesítés mellett, hogy a lánc kevésbé értékes üzleteit is el tudják adni. A Palóc Nagykereskedelmi Kft. Nógrád megye legnagyobb foglalkoztatója volt, 1300 embert alkalmazott. Korábban a társaság a CBA franchise-partnereként működött, de mivel tavaly szeptemberben megindult ellene a csődeljárás, a CBA kizárta a partnerei közül. A Palóc Nagykereskedelmi Kft. több mint tízmilliárd forinttal tartozik 450 hitelezőjének.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.