MÁRIS DRÁGUL A MINISZTERT KAPOTT MODERN VÁROSOK PROGRAM

Magyar Nemzet - Saturday - - Címlap - SZABÓ ZS. LÁSZLÓ

Az eddig tervezett 3400 milliárd forintnál is többe fog kerülni a vidéki nagyvárosok fejlesztési terveit összefogó Modern városok program – erről beszélt a fideszes Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlődéséért felelős tárca nélküli miniszter a Hajdú-bihari Naplónak. A miniszter az építőipari árak 30 százalékos növekedésével magyarázta a drágulást (2015 óta 150 százalékos növekedést említett). Az interjúból kiderült: több város már módosítana a kormánnyal kötött szerződéseken, mert időközben más fejlesztési szempontok is előkerültek. A nagyobbik kormánypárt korábbi frakcióvezetője nem zárta ki már támogatott városi nagyprojektek – például a debreceni főpályaudvar – áttervezését sem.

Kósa októbertől felelőse miniszterként a programnak. Azt mondta, a városok polgármestereinek az érintett tárcavezetőkkel – Varga Mihály, Lázár János és Seszták Miklós – folytatott megbeszélésén fogalmazott meg az igény arra, hogy a fejlesztéseknek egyszemélyes felelősre van szükségük. Kitért arra is, hogy miért szükséges egyes beruházások lebonyolítását átadni az önkormányzatoknak. Szerinte ugyanis a tapasztalatok azt mutatják, hogy amikor valamelyik fővárosi beruházási szervezet felügyeli a munkát, az lassú, körülményes lehet. – Hiszek az önkormányzatok önállóságában, hogy nagyfiúk, azaz rájuk lehet bízni döntéseket gyámkodás nélkül – mondta Kósa. Szót ejtett arról is, hogy neki nem volna ellenére továbbra sem, ha a minisztériumok mellett kulturális intézmények, például a Magyar Néprajzi Múzeum vagy a Természettudományi Múzeum valamelyik vidéki városba költözne.

Orbán Viktor történelmi léptékű gazdaságfejlesztésnek nevezte a Modern városok programot májusban Hódmezővásárhelyen, ahová a 23 megyei jogú városból utoljára látogatott – mindenhol nagyszabású fejlesztéseket ígért. A Csongrád megyei városban kijelentette: az önkormányzatok adósságkonszolidációja teremtette meg a későbbi megállapodások alapját. A miniszterelnök öszszesen 260 kilométer autópálya és 1920 hektárnyi ipari park megépítését, öt repülőtér fejlesztését és 16 város rehabilitációját jelentette be. Ezeken kívül 170 milliárd forintot ígért sportra és az egészségügyre, 109 milliárdot az oktatásra, de helyet kaptak a programban turisztikai és kulturális fejlesztések is.

KÓSA LAJOS: 2015 óta az építőipari szolgáltatási díjak 150 százalékkal növekedtek, így drágul a Modern városok program

ORBÁN VIKTOR: Történelmi léptékű megállapodás, (…) 3400 milliárd forintnyi gazdaságfejlesztés valósul meg az országban

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.