Fradi: Nem lehetett megakadályozni a verekedést

● A múlt szombati balhéról tartott tájékoztatón kérdezni sem lehetett ● A kést bemutatták, a security visszatér a kapu mögé

Magyar Nemzet - Saturday - - Címlap - GABAY BALÁZS

Kubatov Gábor helyett péntek délelőtt Volly György sajtófőnök, Baranyai Imre, a Fradi Security Kft. vezetője és Nyíri Zoltán operatív igazgató állt ki az újságírók elé egy népligeti szállóban, hogy választ adjanak arra a kérdésre, mi is történt a szombati, Debrecen elleni meccs szünetében a stadionban. Lapunk örült, hogy egyáltalán meghívót kapott – közel egy éve ugyanis a klub egyetlen szakosztályának meccsére sem mehettünk be.

A tájékoztatón – ahol sem képet, sem hangot nem lehetett rögzíteni – levetítettek két kamerafelvételt, amelyeken az látszik, hogy az előénekesi posztot a Fradi-tábor távollétében átvevő Bonyha és egy társa a B1 szektor alatti büfé előtt áll, mintha várnának valakire.

Egyszer csak a lépcsőről lezúdul 30-40 maszkos, kapucnis drukker, akik bokszállást vesznek fel, és kettéválnak. A csoport egyik része elkezdi csépelni a vezérszurkoló társát, leterítik, 10-15 másodpercig ütik, rúgják, majd otthagyják. A másik csapat Bonyhát szorítja sarokba, aki hátrálás közben a lépcsőnél meg-

Úgy tűnik, az FTC nem veszi elő a biztonságiakat a verekedés miatt. Eddig 11 résztvevőt azonosítottak

botlik, lerohanják, és jó egy percen át rugdalják, ütlegelik. A késelést nem látni, de bizonyosan ekkor történhetett.

Kérdéseket az újságírók nem tehettek fel, ehelyett Volly György felolvasta a klubhoz írásban beérkezett felvetéseket, amelyekre Nyíri Zoltán válaszolt. A rendőrség továbbra is nyomoz, eddig tizenegy embert azonosított be a Fradi, őket kitiltották a rendezvényeikről. A két súlyos sérült elhagyta a kórházat, köztük Bonyha is, róla a felvételek tükrében Nyíri Zoltán azt mondta: „barokkos túlzás lenne állítani, hogy ő támadott”. A képsorok alapján szerinte egyértelmű, hogy azok kezdeményeztek, akik őt ütötték. Kifejtette, hogy a klub érez némi felelősséget, de egy ilyen balhét nem lehet megakadályozni, mert előre eltervezték. Hangsúlyozta, az ultrákkal összehozott egyezségben kikötötték, hogy a szkenner alkalmazása ellen tiltakozó visszatérők nem állnak bosszút a szkennelőkön, ez mégis bekövetkezett. Hozzátette, tartják a megegyezést a táborral, amely közölte: mindent megtesz, hogy beazonosítsa a támadókat.

Elhangzott, a klub a kemény maggal egyetértve nem akarta, hogy a Fradi Security bent legyen a kapu mögött, ezért más vagyonőröket kértek fel a munkára. Baranyai Imre megerősítette, hogy emiatt nem avatkoztak közbe. A felvételen azonban az látható, hogy a felkért vagyonőrök egyike nemhogy nem avatkozik közbe, inkább elhátrál a vereke- dés helyszínéről. E momentumról Nyíri Zoltán annyit közölt: vizsgálják a felelősségüket, és kijelentette, változnak a biztonsági szabályok, a kríziskezelő egység – vagyis a Fradi Security – a jövőben visszatér a helyére. A Bonyha által becsempészett kést (egy bankkártyaszerű lapból hajtogatható szúrófegyver) is megmutatta. Hangsúlyozta, a beléptetésnél nincs joguk rendőri szintű motozást végezni, így az eszközt bárhova el lehet rejteni a ruházatban. A késelő drukker a közlés szerint azért egy oldalsó bejáraton ment be a stadionba, mert sportsérülés miatt be volt kötve a keze, és ilyenkor máshogy vizsgálják át az embert, mint a beengedőkapunál.

FOTÓ: BALOGH DÁVID

A klub szerint a majdnem tragédiába torkolló eseményeket nem lehetett megakadályozni

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.