Cégbíróság kontra Orbán család

● Visszaállítanák a 18 évvel ezelőtti állapotot, de egyelőre nem kaptak rá engedélyt

Magyar Nemzet - - Belföld - JANDÓ ZOLTÁN

Első körben hiánypótlási eljárás nélkül elutasította az Orbán család érdekeltségébe tartozó Gánt Kő és Tőzeg Kft. kettéválását a cégbíróság. Az indoklás szerint a miniszterelnök édesapjának, édesanyjának és öccsének tulajdonában lévő társaság nem csatolt minden szükséges dokumentumot az ügyintézéshez, ezért nem engedélyezték a folyamatot.

Egy bányaipari munkák végzésére alkalmatlan hobbihelikopter is a család cégének tulajdonában van

A cég tulajdonosai még júniusban döntöttek arról, hogy kiválással átalakítják az elmúlt években százmilliókat hozó bányavállalatot. Az elképzelésük az, hogy a Gánt Kő és Tőzeg Kft.-ből két társaság jönne létre: a Gánt Kő Kft. kizárólag a kormányfő édesapjának, Orbán Győzőnek a tulajdonában marad, míg a kiváló Hahót Tőzeg Kft. Orbán Győzőné és ifj. Orbán Győző kezébe kerül (előbbinek 21, utóbbinak 79 százalékos részesedése lenne).

A családtagok a vagyon felosztásáról is határoztak: nem meglepő módon a gánti székhely, és az ott lévő vagyonelemek a Gánt Kő Kft.-nél maradnak, az iszkaszentgyörgyi és a hahóti fióktelepek viszont az új vállalathoz kerülnek. A saját tőke nagyobb része is a Hahót Tőzeg Kft.-nek jut: a közel 800 millió forintból nagyjából 464 milliónyi kerül ehhez a társasághoz, míg Orbán Győző cégénél 334 millió forintnyi marad.

A családnak folyamatban lévő bírósági ügye is van a Herkules 777 Bt.-vel, amelynek tulajdonosától – a Direkt36 egy riportja írt erről – az Orbánék cége által forgalmazott ragasztók receptje származhat, és amellyel elszámolá- si viták miatt évek óta pereskednek. Az eljárások tétje több tízmillió forint, ám ezért furcsa módon nem a gánti, hanem az új hahóti cég fog küzdeni, pedig a ragasztót elvileg az előbbi településen gyártják.

Az első körben meghiúsított szervezeti átalakítás – amit egyébként október 1-jéig szeretnének lezárni – azért különösen érdekes, mert néhány évvel ezelőtt már lezajlott, csak éppen ellentétes irányba. A Hahót-Tőzeg Kft. 1999-ben szűnt meg, miután beolvadt a Gánt Kő és Tőzeg Kft.-be. Az, hogy most miért kell visszaállítani a 18 esztendővel ezelőtti állapotot, nem teljesen egyértelmű, hacsak nem azért, mert a tulajdonosok úgy ítélték meg: a családi vállalkozás már túl nagyra nőtt. A cég tavaly 412 milliós árbevétel mellett (rész- ben egyéb bevételeinek köszönhetően) bő negyedmilliárdos profitot ért el, ebből 170 milliót osztalék formájában ki is vett a miniszterelnök rokonsága.

A szétválás elutasítása során hiányolt egyik dokumentum leadását már pótolta is a Gánt Kő és Tőzeg Kft., és ebben mások mellett egy leltár is szerepel a tárgyi eszközökről. A legtöbb tétel nem okoz túl nagy meglepetést: ingatlanok, bútorok, különböző gépek, gyártósorok, személy- és tehergépjárművek. Van azonban a listán egy elég furcsa elem, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy alapvetően egy bányavállalatról van szó. A cég ugyanis birtokol egy légi járművet is. A hatósági lajstrom szerint pedig nem is akármilyet: egy négyéves MTO Calidus típusú girokoptert. A leginkább talán egy egyszemélyes minihelikopter- re hasonlító jármű nem igazán tűnik alkalmasnak ipari tevékenységre, hiszen mindössze 4,8 méter hosszú, alig 300 kilós és legfeljebb 600 kilométert tud egyhuzamban repülni, azt sem túl gyorsan, mivel végsebessége a 200 kilométer per órát sem éri el. Sokkal inkább hobbigépnek tűnik tehát, olcsónak viszont nem mondható. Az interneten elérhető forrásokban szerepel, hogy az ára nagyjából 90 ezer dollár, azaz jelenlegi árfolyamon durván 23 millió forint, nem kizárt azonban, hogy Orbánék ennél többért vették. A járművet most 7,6 millió forintos értéken tartják nyilván a könyvekben, de 2013-ban vásárolták, és azóta értékének jelentős részét leírták. Ha lehet hinni a cég számviteli politikájának, akkor a bekerülési érték a harmincmilliót is meghaladhatta.

FOTÓ: NAGY BÉLA

Orbán Győző és Orbán Győzőné (a kormányfő szülei) a második sorban. Vagyonfelosztásra készülnek

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.