Botka megnevezte egyik miniszterjelöltjét

● Hiller István újra oktatási tárcavezető lenne ● Tízpontos programot is hirdetett

Magyar Nemzet - - Belföld - KATONA MARIANN

Habár mindig visszautasítja Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, hogy megnevezze egy általa vezetett árnyékkormány tagjait, tegnap lényegében bejelentette, hogy Hiller Istvánt látná szívesen az oktatási tárca élén. Úgy konferálta fel egy sajtótájékoztatón politikustársát, mint aki „volt már Magyarországon oktatási minisztere, és remélem, hogy lesz is”.

A bejelentése nem meglepő, legfeljebb annak fényében, hogy Botka László folyamatosan a 2010 előtti politika elutasításáról beszél, ez az egyik indoka annak, hogy Gyurcsány Ferenccel sem kíván együttműködni. Hiller István viszont éppen 2006 és 2010 között volt már oktatási és kulturális miniszter. Szocialista forrásaink szerint azonban ezt abszolút ellensúlyozza, hogy Hiller István nagy tiszteletnek örvend a párton belül, az országos választmány elnöke, és egyike azoknak az ellenzéki politikusoknak, akik a 2014-es országgyűlési választás során egyéni választókerületben szereztek mandátumot.

Botka László készülő kormányprogramjuk első számú prioritásaként az oktatást nevezte meg, szerinte ugyanis ez Magyarország jövője. Alapvető célként jelölte meg, hogy a következő kormányzati ciklusban a GDP hat százalékára emelkedjen az oktatásra fordítható öszszeg, ez – mint mondta – a jelenlegi keret megduplázását jelentené.

Hiller István egyúttal ismertette elképzeléseik tíz pontját is, elsőként a tankötelezettséget 18 évre állítanák visz- sza a jelenlegi 16 évről. A törekvést az elmúlt öt év „súlyos mérlegével” magyarázta, hogy ma már több mint ötvenezer magyar fiatal került ki az utcára, iskola helyett. Tervük az is, hogy azok az önkormányzatok, amelyek ezt akarják, ismét iskolafenntartóvá válhassanak, a legrosszabb eredményeket produkáló régiókba pedig több pénzt csoportosítanának át.

Hiller beszélt arról is, hogy megerősítenék az informatikai és az idegen nyelvi képzést, utóbbit annyira, hogy felmenő rendszerben kötelező érettségi tantárggyá tennék az angolt. Ezen kívül az jelenlegi államosított rendszer helyett új, versenyképes tankönyvpiacot hoznának létre, és „nagyobb szabadságot biztosítanának a pedagógusoknak”. Kitért arra is, hogy elleneznek bármilyen választási cenzust, így azt is – ami a Jobbik ötlete volt nemrég –, hogy bizonyos fokú iskolai végzettséghez kössék a választójogot.

HILLER ISTVÁN: Az MSZP ellenez bármilyen cenzust, így azt is, hogy iskolázottsághoz kössék a választójogot

BOTKA LÁSZLÓ: Hiller István volt már Magyarországon oktatási miniszter, és remélem, hogy lesz is

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.