Gyorsabban hozzáférhető lombikprogram

● Több beültetést dotál az állam, növelik a gyógyszertámogatást ● Az embriók felhasználását egyelőre nem szigorítják

Magyar Nemzet - - Címlap - KUSLITS SZONJA

Megemelik a gyógyszertámogatást a lombikprogramban részt vevők számára, és a jövőben már nem csak öt eljárást támogat a társadalombiztosítás. Ehelyett ha az első öt lombikeljárás valamelyike sikerrel jár, akkor a következő gyermek esetében is négy-négy alkalommal finanszírozza a beavatkozást az állam. Mindezt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere jelentette be szerdán, a témában tartott sajtótájékoztatón. Kiderült: a mostani kormányrendeletben egyelőre nincs szó az embriók kezelésének és felhasználásának szigo- rításáról, de ez a kérdés is napirenden van a minisztériumban.

A tárcavezető elmondta: a kezelés és a művi megtermékenyítés költsége alkalmanként, beavatkozástól függően 360–525 ezer forint között mozog. Azt várják, a módosítás hatására 2-3 éven belül megduplázódhat a beavatkozások mostani száma, ehhez 2-3 milliárd forintos pluszfinanszírozást nyújtanak. Kapacitásbővítés is várható az állami fenntartású kórházakban, hogy több beavatkozást tudjanak végezni, erre 5 milliárd forintot szán a kormány. Balog Zoltán szerint cél az átláthatóság, ám kérdésünkre, hogy jelenleg miért nem átlátható a rendszer, nem adott érdemi választ.

Beszélt arról is: senkinek nem szeretnének tanácsot adni, ugyanakkor segítenék azokat a párokat, akik meddőségi problémákkal küzdve megoldási lehetőségeket keresnek. Hangsúlyozta: más módszerek is elérhetők, nem kell feltétlenül a lombikprogramot igénybe venni; vannak egyéb kezelési módok, amelyek például a Budai Irgalmasrendi Kórházban vagy a Bethesda Gyermekkórházban érhetők el. Emellett a párok választhatják az örökbefogadást, ennek menetét is igyekeznek megkönnyíteni.

Ónodi-Szűcs Zoltán, a minisztérium egészségügyért felelős államtitkára közölte: az államilag támogatott lombikeljárásokhoz kapcsolódó gyógyszerek tb-támogatását a jelenlegi 70-ről 90 százalékra emelik, a magánellátóknál igénybe vett beavatkozásnál pedig egységesen 55 százalékos tb-támogatással írhat fel gyógyszert az orvos. Úgy látszik, nem kerülnek hátrányba a Nem- zeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel szerződött magánintézmények sem, hiszen az ott elvégzett beavatkozásokat is támogathatja a társadalombiztosító.

Az utóbbi hetekben nagy port kavart Veres Andrásnak, a Győri egyházmegye püspökének, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének a témában tett kijelentése. Mint ismeretes, az egyházi vezető úgy nyilatkozott: a katolikus egyház számára nem elfogadható a mesterséges megtermékenyítés. Veres András lapunknak adott interjújában elmondta: azok a katolikus párok, akik részt vettek a lombikbébiprogramban, a legtöbben tudatlanságból tették. Arra a kérdésre, hogy bűnt követ-e el, aki részt vesz a programban, azt felelte: „Attól függően, hogy mennyire volt tudatos részéről a döntés, ennek mértékében a bűne súlyosabb vagy kevésbé súlyos.”

Balog Zoltán egy ezt érintő kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: van olyan, amiben egyetért Veres András püspökkel, és van, amiben nem. Szerinte súlyos etikai kérdés, hogy mi történik a be nem ültetett embriókkal, és mindent megtesznek azért, hogy az üzleti cél ne írhassa felül a gyermek születésének fontosságát. Hangsúlyozta, szigorúnak kell lenni ebben a kérdésben, és az életet tiszteletben tartó szabályozást kell megteremteni. Orvostechnikai változásokról azonban nem beszélt.

Veres Andráshoz képest egészen más véleményt fogalmazott meg Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke. Ő tegnap arról beszélt lapunknak: nem gondolják, hogy bűnt követ el az, akinek természetes úton nem sikerült a fogantatás, ezért például a lombikprogram segítségével szeretne saját gyermeket. Felhívta a figyelmet rá: nemrégiben egy közlemény is megjelent. Ebben Orosz Gábor Viktor, a hazai evangélikus zsinat teológiai bizottságának elnöke úgy fogalmazott: „Azok az orvosi beavatkozások, amelyek férfi és nő saját gyermek utáni vágyát beteljesíteni igyekeznek, teológiai szempontból is alapvetően örvendetesek. Amennyiben a mesterséges megtermékenyítés módszereit eredményesen alkalmazzák, és az úgynevezett szám feletti embriók létrejöttét igyekeznek elkerülni, akkor véleményünk szerint a mesterséges megtermékenyítés Isten áldásának tekinthető.”

Novák Katalin, a humántárca családés ifjúságügyért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta: ma már a párok közel 20 százalékának kell szembenéznie valamilyen meddőségi problémával. Ennek egyik oka, hogy a nők ma már átlagosan 30 éves kor fölött vállalnak gyermeket. Az államtitkár legérdekesebb kijelentése az volt, amikor közölte: szeretnék, ha „csökkennének a terhek” is, itt pedig épp a nők kezelés során tapasztalt hormonterhelését emelte ki. Ez azért is érdekes, mert a hormonokat a nők általában azért kapják, hogy így segítsék elő az embriók megtapadását és beágyazódását. Azt pedig, kinek milyen mértékű hormonra van szüksége, egyedül az orvos tudja eldönteni, személyre szabottan. A várakozási idővel kapcsolatban szó volt arról is: a mostani bővítés célja, hogy ne kelljen hosszú ideig várakozni a pároknak a lombikkezelésre.

Kedden egyébként Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is megszólalt az ügyben. A Hír TV-nek úgy nyilatkozott: a kormány várja a katolikus egyház álláspontját a lombikbébiprogram szabályozására. Horror kategóriának nevezte azt, ami a be nem ültetett embriókkal történik világszerte. – Amit mi tehetünk, az az, hogy legalább Magyarországon akadályozzuk meg, hogy a magyar nőknek és a magyar házaspároknak, a magyar embereknek az embrióival, magzataival, végső soron – az én fölfogásom szerint – a magzati korukat élő magyar emberekkel kísérletezzenek, legyilkolják, lefagyasszák, kidobják őket, és a szöveteiket felhasználják ipari célra – jelentette ki Semjén Zsolt.

FOTÓ: 123RF

Különféle támogatásokkal segítené a kormány a lombikprogramot (képünk illusztráció)

SEMJÉN ZSOLT:

Horror kategória az, ami a be nem ültetett embriókkal történik világszerte

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.