Korrupciógyanús ügyekben is döntött a Fővárosi Közgyűlés

● Budavár egyik olcsón bérlőjét nevezték ki a közbeszerzési cég élére ● Garancsi Istvánék elefántfülei és a LED-lámpák

Magyar Nemzet - - Belföld - SZABÓ ZSOLT

Azt a Torma Szilviát nevezte ki a Fővárosi Közgyűlés szerdai zárt ülésén a Fővárosi Közbeszerzési Kft. ügyvezetőjének, aki az I. kerülettől a piaci ár csaknem harmadáért bérel önkormányzati lakást – tudta meg a Magyar Nemzet. A hölgy, akinek havi fizetése szerdától csaknem másfél millió forint lett – gazdasági ügyvezetőhelyettesként másodmagával már eddig is azt a társaságot irányította, amelynek működését Tarlós István főpolgármester gyakran kifogásolta.

Információnk szerint fideszes szavazatokkal támogatták Torma Szilviát, akiről még májusban a Magyar Nemzet írta meg, hogy százmilliárdokról dönthet a Vár egyik bérlőjeként. Most már teljes jogkörrel és magasabb fizetéssel vezetheti az önkormányzati céget, és emellett továbbra is havi 98 ezer forintért bérelheti a budavári önkormányzattól a Mátyás-templomhoz közeli, Hess András téri, 86 négyzetméteres lakást, amelyhez az előző ciklusban jutott. Nincs egyedül: Nagy Gábor Tamás, az I. kerület fideszes polgármestere, valamint több, a jelenlegi kormánypártokhoz köthető vállalkozó is a valós piaci ár töredékéért bérelhet budavári önkormányzati lakást. Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomoz.

Torma Szilvia 2010-ben még Nagy Gábor Tamás kabinetjének önkormányzati koordinátora volt, majd a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiemelt állami szerződéseket vizsgáló főosztályának vezetője lett. Mint korábban megírtuk, az újdonsült fővárosi cégvezető pozícióhalmozó: a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. felügyelőbizottsági elnöke, az állami sportingatlanokat működtető Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-nél pedig a felügyelőbizottság tagja.

Egyébként a Fővárosi Közbeszerzési Kft.-t 2016-ban azért hozták létre, hogy átláthatóbbá tegye az önkormányzati társaságok közbeszerzéseit, egyszerűsítse és gyorsítsa az eljárásokat. Ehhez képest a közbeszerzési visszásságok az elmúlt másfél évben megsokszorozódtak, a közpénzek felhasználása egyre átláthatatlanabb lett, a cég csaknem 270 millió forintos veszteséget produkált – nem csoda, hogy a korábbi ügyvezető, Kádár Attila májusban távozott. Felvetődött a cég megszüntetése is. Tarlós István – mint mondta – 2017 végéig ad haladékot, hogy bebizonyítsák a közbeszerzési vállalat létjogosultságát, majd megjegyezte: „Tény, hogy jelenleg is tucatjával állnak a közbeszerzések, de az új vezető bizalmat kap.” Torma Szilvia kinevezése miatt felháborodott a Jobbik, az MSZP és a DK is.

Hasonlóképpen tiltakozást váltott ki a Budapesti Dísz- és Közvilágítási (BDK) Kft. 77 ezer villanyoszlopának reklámcélú hasznosítása. Ezt korábban, 2012-ben törvény tiltotta meg. Az addig MSZP-érdekkörbe sorolt Esma Zrt., amely 2001től szerződésben állt a BDK-val, öt éve minden reklámját leszerelte, és elszámoltak a fővárosi céggel. Időközben az Esmát megvette az Orbán Viktor kormányfő bizalmasának számító Garancsi István, s a jogszabályt 2015-ben feloldották. Az Esma két éve engedélyek nélkül újraindította a reklámozást, így nem fizetett az oszlopokra szerelt úgynevezett elefántfülekért. Most a Fővárosi Közgyűlés elfogadta, hogy a reklámozásra öt évre pályázatot írjanak ki. A határozat szerint csak „tájékozódást segítő jelzést megjelenítő reklámcélú eszközt” – jelentsen ez bármit is – lehet ki- helyezni a hirdetési felületekre. Most megszavazták, hogy egyezzenek meg az Esmával, illetve fizettessék ki az elmúlt több mint másfél év ingyenes használatát. Gy. Németh Erzsébet (DK) javaslatára vizsgálatot is indított az ügyben a Fővárosi Közgyűlés. Az MSZP szerint nem sikerült eloszlatni azt a gyanút, hogy a most kiírandó pályázatot Garancsi Istvánékra szabják.

Tokody Marcell ( Jobbik) szerint a korrupció melegágya az is, hogy 7000 fővárosi lámpatest LED-es korszerűsítésére 1,1 milliárd forintos keretet biztosítanak a BDK Kft. számára. A képviselők elfogadták, hogy 2018–2019-ben a közvilágítási lámpák cseréjét hitelből és saját forrásból finanszírozzák, a projektre majd közbeszerzést írnak ki. Tokody Marcell szerint a keret kétharmadáért is le lehetne cserélni a lámpatesteket, de hiába javasolta, hogy előzetes „indikatív árbecslés” alapján írjanak ki pályázatot, a kormánypárti képviselők leszavazták. Egyébként a BDK a III. kerületben a közeljövőben 347 világítótestet szerez be több mint 42 millió forintból.

Torma Szilvia bérlakása a Mátyás-templomnál

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.