Saját tanszéke is kritizálta a Debreceni Egyetemet

● „Nem érdemlitek meg, hogy Magyarországon bármit oktassatok”

Magyar Nemzet - - Belföld - HUTTER

– Továbbra sincs olyan előterjesztés a Debreceni Egyetem előtt, amely Vlagyimir Putyin orosz elnök díszdoktori címének visszavonását kezdeményezné – tudta meg a Magyar Nemzet az intézmény sajtóosztályától. A napokban ugyanis élénk visszhangot váltott ki, hogy a Debreceni Egyetem díszdoktori címmel tüntette ki az orosz politikust. „Semmilyen módon nem érdemlitek meg, hogy Magyarországon bárkinek, bármit oktassatok” – ilyen és ehhez hasonló hozzászólások özönlöttek még szerdán is az intézmény közösségi oldalára. Ám a döntésnek belső ellenzői is akadtak: az egyetem alkotmányjogi tanszéke szerdán elhatárolódott a címadományozástól. „Az autokraták magasztalása elfogadhatatlan számunkra, mindennel ellenkezik, amit az egyetemi szakmai munkánk során képviselünk” – indokoltak.

Lapunk az ügyben több kérdést is feltett a Debreceni Egyetemnek. Töb- bek közt arra voltunk kíváncsiak, hogyan értékelik azt, hogy saját tanszékük is elhatárolódott a döntésüktől. A válasz szerint Vlagyimir Putyin kitüntetéséről a testületi döntés 90 százalékos támogatottsággal született meg. Egy másik kérdésünkre válaszolva azt is írták, a szenátus a határozatot az előterjesztés indoklásával támogatta. Az indoklás egyebek mellett azt tartalmazta, hogy „mind a magyar kormányzat, mind az Orosz Föderáció jelentős szerepet szán a Debreceni Egyetemnek a Paks II. program megvalósításában”. (Arról, hogy Putyin valóban hazánkba látogat-e a díszdoktori cím átvételére, a 10. oldalon olvashatnak.)

Az ügyben korábban megszólalt Körösparti Péter, az egyetem Hallgatói és Doktorandusz Képviseletének elnöke. Ő azt nyilatkozta a HVG.hu-nak, azért szavazott igennel, mert Putyin nem szerepel a háborús bűnösök listáján, és most tesz az egyetemért valamit. Az utóbbi nyilatkozatra a portál hasábjain reagált levélben Nepop Ljubov, Ukrajna magyarországi nagykövete. Ebben többek közt arról írt, „megdöbbentő és elszomorító”, hogy egy ilyen neves egyetem szenátusának tagjai a XXI. században egyetértenek azzal, hogy „egy állam megtámadhatja a szomszédját, büntetlenül legyilkolhatja állampolgárait, bekebelezheti területét”.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.