Felfüggesztették az ítélet végrehajtását

● A Kúria döntéséig visszakaphatja jogosítványát a menekülő tolvajokat üldözőbe vevő és elgázoló nő

Magyar Nemzet - - Belföld - LÁNDORI TAMÁS

A Kúria a héten kézbesített végzésével felfüggesztette annak a nőnek a járművezetéstől való jogerős eltiltását, aki 2012 decemberében autójával üldözőbe vette a táskáját tilos jelzésnél a kocsiból elemelő, motorkerékpáron menekülő tolvajokat. Autója egy kanyarban összeért a bűnözők járművével, ami felborult, és az egyik tolvaj meghalt.

Idén januárban született jogerős döntés az ügyben a Fővárosi Törvényszéken, amely K. Andrea várakozásaival szemben két év felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki, kimondva bűnösségét halált okozó közúti veszélyeztetésben. A törvényszék ugyanis – az első fokkal szemben – arra jutott, K. Andrea nem lehetett jogos védelmi helyzetben, mivel az ellene irányuló támadás – a lo- pás – már befejeződött, amikor a nő a gázpedálra lépett. Márpedig egy már befejezett támadás ellen utólag nem lehet élni jogos védelemmel – érvelt a törvényszék a szóbeli indoklásban.

Lapunk már akkor felhívta a figyelmet rá, hogy az ítéletnek ez a része az elérhető szakirodalom alapján téves lehet. A tudományos álláspont szerint ugyanis a lopás csak akkor tekinthető befejezett cselekménynek, ha a tolvaj eltűnik a sértett olyan közelségéből, ahol a lopott tárgy visszaszerzésére valós esély van. Fenti aggályainkat akkor Gellér Balázs büntetőjogász, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanszékvezetője is megerősítette.

Ezek fényében nem meglepő, hogy K. Andrea nem nyugodott bele a jogerős döntésbe, és a Kúriától kért felülvizsgálatot. A legfelsőbb bírói fórum be is fogadta kérelmét, és várhatóan még idén ősszel elbírálja az ügyet. Múlt héten kelt végzésükben viszont arról máris döntöttek, hogy közelgő határozatukig felfüggesztik a törvényszéki ítélet egy részének végrehajtását, azt, amely K. Andrea járművezetéstől való eltiltását mondta ki. Emellett egyelőre a jogerős ítéletben megállapított 600 ezer forint bűnügyi költséget sem kell megfizetnie. Lapunk megkérdezett egy szakembert ennek a végzésnek a jelen- tőségéről. Lakatos Viktor ügyvéd jelezte, a törvény lehetőséget ad a végrehajtás felfüggesztésére, ugyanakkor ezzel igen ritkán él a Kúria.

Attól mégis óva intett a jogász, hogy ezt a jogerős határozat megváltoztatásának vagy hatályon kívül helyezésének előjeleként értékeljük, mert a bírói tanács nem prejudikálhat. Sokkal inkább arról van szó – mondta –, hogy a Kúria elismerte, hogy a terhelt számára jelentős érdeksérelmet okozhat a jogosítvány hiánya és a több százezres eljárási költség befizetése a Kúria felülvizsgálati döntése előtt.

Érdekesség egyébként, hogy az ügyet a Kúrián elbíráló bírói tanács elnöke az a Kónya István elnökhelyettes, aki bő két hete éppen a jogos védelmi helyzet kérdésében adott interjút a Magyar Nemzetnek.

A szakember szerint a Kúria elismerte, jelentős érdeksérelmet okozhat a jogosítvány hiánya

Mentők viszik el a gázolás egyik sérültjét

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.