Eljárás indulhat a tojásbotrány miatt

● A szennyezés mögött az állhat, hogy egyes termelők tiltott vagy hamisított szerrel kezelték baromfiállományukat

Magyar Nemzet - - Belföld - WIEDEMANN TAMÁS

Eddig két hazai baromfitelep tojásaiban mutatta ki fipronil jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szervezet folyamatosan frissülő honlapján megadott számsorok alapján a Bács-Kiskun megyei Kaldenek Bt. és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei VitalEggs Kft. termékeiről van szó. Egy tételben mutatott ki a Nébih vizsgálata fipronilt a Kaldenek esetében, míg a VitalEggs termékeivel kapcsolatos vizsgálatban három szennyezett tételt találtak. A cég mezőhéki telephelyén az elmúlt napokban többször is megfordultak a Nébih ellenőrei, miután két tételnél megismételték a mintavételt. Egyébként a szenynyezett árukészletek tekintetében a hivatal mindkét vállalkozás számára megtiltotta a termék forgalomba hozatalát és a telepről történő kiszállítást is, to- vábbá visszahívást rendelt el. A két cég nem tartozik a kistermelők közé, hiszen a VitalEggs napi 200 ezer tojást termel, amivel a második legnagyobb hazai szereplő; a Kaldenek istállóit pedig napi 113 ezer tojás hagyja el.

A két magyar termelőn kívül külföldről is érkezett szennyezett tojáslé, az Eurovo Service olaszországi üzeméből. A Nébih a termék forgalomból történő kivonását rendelte el. Emellett egy romániai szállítmány vizsgálata van még folyamatban. Az európai riasztási rendszeren (RASSF) keresztül két német szállítmány és egy magyar cég külföldről érkező termékei kerültek a hivatal célkeresztjébe, de ezekről később kiderült, hogy a fipronilszennyezéssel érintett termékek nem jutottak el Magyarországra.

A legfrissebb hírek szerint várhatóan több esetben is feljelentést tesz ismeretlen tettesek ellen a Nébih a fipronilos tojásszennyezési ügy magyarországi vonatkozásai miatt. Ezt a hivatal közölte az Agrárszektor.hu mezőgazdasági portállal. Bár jelenleg is vizsgálják az európai botrányt okozó ügy magyarországi vonatkozásait, a hivatal tájékoztatása szerint a háttérben feltételezhetően az áll, hogy egyes hazai tojáspiaci szereplők tiltott, feketén beszerzett, illegális vagy hamisított készítménnyel kezelték állatállományukat. A közelmúltig 120 itthoni előállítású termékből vettek mintákat, amelyek közül száz laboratóriumi mérését zárták le. A lezárt tételek közül tíz tartalmazott fipronilt határérték feletti mennyiségben.

Ahogy lapunk korábban beszámolt róla, a tojásszennyezéses botrány Hollandiából indult, miután egy ottani cég két növényi alapú termékbe, a DEGA–16ba, valamint a Copper Boost elnevezésű készítménybe kevert illegálisan fipronilt. Ezt növényvédő szerekben, valamint állatgyógyászati készítményekben alkalmazzák hatóanyagként, rovarok és atkák ellen hatásos. A baromfitartó telepeken e hamisított készítményeket használták, így szennyeződhettek az ott termelt tojások. Nagy kérdés ugyanakkor, hogyan jutott a tojástermelő üzemekhez, mivel az uniós szabályok értelmében élelmiszer-termelésben, sőt annak környezetében csak nagyon korlátozottan használható. Ahogy a Zoom.hu beszámolt róla, a tojásbotrány kirobbanása előtt az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal nem vizsgálta a tojások fiproniltartalmát. A szervezet éppen az európai uniós előírásokkal magyarázta, vagyis hogy tilos a közösségben bármilyen fiproniltartalmú szert használni az élelmiszer-termelésben, ezért nagy valószínűség szerint nem gondolta a hatóság, hogy egyáltalán keresni kell ezt az anyagot.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.