Üzemanyagár-emelést hozhat a texasi ítéletidő

Magyar Nemzet - - Belföld - ILLÉS JÓZSEF

Kisebb üzemanyagár-emelkedést okozhat Európában, így Magyarországon is az amerikai Texas államot sújtó Harvey hurrikán pusztítása. A természeti csapás miatt ugyanis az Amerikai Egyesült Államokban sorra állnak le az olajfinomítók, s emiatt csökken az üzemanyag-kínálat. A hiányt az európai finomítókból pótolja az USA, ami az öreg kontinensen is drágítja néhány százalékkal a motorbenzint. Ez az áremelkedés pedig idővel megmutatkozhat a hazai termékárakban is – tudtuk meg az Erste Bank olajipari elemzőjétől. Pletser Tamás elmondta: a néhány forintos drágulás csak a benzin esetében jelezhető előre, ez a prognózis a gázolajra nem vonatkozik, mert abból továbbra is bőséges az ellátás Európában és az USA piacán is. A szakember szavait alátámaszthatja, hogy tegnap emelte két forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt., míg a gázolaj ára nem változott. Az emeléssel a benzin átlagára 343 forintra nőtt, amíg a gázolaj 340 forint maradt. Az autósok azonban literenként akár 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Pletser Tamás arról is beszélt, hogy a helyi olajkitermelést egyelőre nem blokkolja a texasi hurrikán. Így az amerikai kontinensen referenciatípusnak tekintett WTI nyersolaj ára alacsony szinten, hordónként negyvenhat dollár körüli áron maradt. Míg az Európában mértékadónak tartott Brent olajfajta jegyzése hordónként 51 dollár közelében mozog. A Brent elmúlt kéthavi átlagára pedig ötven dollár körül alakult. Ami azt jelenti, hogy „billeg a léc”, fennáll a lehetősége annak, hogy október elejétől megemeli a kormány az üzemanyagok árába épített jövedéki adót, amivel jelentős hajtóanyag-drágulást idézne elő a kabinet.

Bár látszólag a világ többi országához hasonlóan a magyar autósok is az alacsony világpiaci olajárakban lennének érdekeltek, valójában a hazai gépjármű-tulajdonosok számára az lenne a kedvező, ha következő hónap során jóval hordónkét 50 dollár felett maradna a Brent olajfajta ára. Ebben az esetben ugyanis a negyedév végén elmaradna az üzemanyagok jövedéki adójának az emelése. A tavaly elfogadott jövedéki törvény ugyanis a Brent háromhavi átlagárához köti az adó mértékét. Ha az árszint hordónként 50 dollár felett van, akkor nem változik a jövedéki teher, de ha 50 dollár alá csökken, akkor növekszik az üzemanyagárakba épített adó. Az autósok július elején is csak hajszál- nyival úszták meg a sarc növekedését, mivel az adóhatóság szerint 51,25 dollár volt a második negyedévi jegyzésár átlaga.

Abban az esetben, ha a Brent átlagára 50 dollár alá esik, akkor október elejétől a benzin jövedéki adója literenként nettó öt forinttal, a gázolajé pedig nettó tíz forinttal növekedne. Így a motorbenzin esetében ez az adónem literenkénti 120 forintról 125 forintra, a dízel esetében pedig 110,35 forintról 120,35 forintra kúszna fel. A nettó ötforintos jövedékiadó-emelkedés azonban a benzin esetében a valóságban bruttó 6,35 forint, a gázolaj nettó tízforintos adóemelése pedig bruttó 12,70 forint tehernövekedést jelentene. A kormány ugyanis a jövedéki adót megterheli a 27 százalékos általános forgalmi adóval is.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.