Külföldről is nyithatunk lakáskasszát

Magyar Nemzet - - Gazdaság - HAJDÚ PÉTER

Könnyebb dolga van a lakásvásárlásnál, -felújításnál annak, akinek van lakástakarék-számlája, mert megtakarításaihoz jóváírnak harmincszázalékos állami támogatást. Ezt a szerződésenként legfeljebb évi 72 ezer forintos segítséget nemcsak saját nevében veheti igénybe az érdeklődő, hanem családtagjai nevére is nyithat számlát. Ha például valaki lakásvásárlásra készül, és havi húszezer forintot fizet be a számlájára, a negyedik év végére az állami támogatással együtt legkevesebb 1,248 millió forinthoz juthat (960 ezer forint saját megtakarítás és 288 ezer forint állami támogatás), amihez még hozzá kell számítani a felhalmozott összeg utáni kamatokat. Ilyen számlát – természetesen ha a jövedelmi helyzete megengedi – akár minden családtagja számára nyithat, és így megtöbbszörözheti a lakásvásárlásra vagy -korszerűsítésre szánt önerőt, amelyet hitellel is kiegészíthet.

Manapság sajnos egyre többen, egyes becslések szerint hatszázezren vannak, akik magyar állampolgárként külföldön dolgoznak, ezért érdemes megvizsgálniuk, jogosultak-e a lakástakarék-számla nyitására, illetve az állami támogatás igénylésére és felhasználására. Annál is inkább, hiszen többen közülük azért mentek ki, mert idehaza esélyük sem volt lakásra gyűjteni. A Bankmoni- tor cikke szerint miután a szabályozás nem köti sem állampolgársághoz, sem folyamatos magyarországi tartózkodáshoz a lakástakarék-számla nyitását, az állami támogatás igénylését, illetve az ott gyűjtött összeg felhasználását, ennek semmi akadálya. Mindössze arra van szükség, hogy a számla tulajdonosának legyen bejelentett magyarországi lakcíme és érvényes magyar adó-azonosítójele. Ha mindez együtt van, akkor az ő nevére is bátran nyitható számla. Fontos megkötés viszont, hogy a számlán összegyűlt összeget kizárólag Magyarországon található ingatlan vásárlására, felújítására vagy építésére lehet felhasználni.

Az ismertetett szabályokból egy első pillantásra meglepő következmény is levonható. Azok a tartósan hazánkban tartózkodó külföldi állampolgárok, akiknek van magyarországi lakcímük, és tevékenységük szükségessé tette magyar adó-azonosítójel kiváltását, ugyancsak nyithatnak lakástakarék-számlát. Ám az ő esetükben is előírás, hogy a számlán felhalmozódott összeget kizárólag Magyarországon található ingatlan vásárlására vagy felújítására használhatják. A jogszabályalkotó célja az állami támogatással a hazai lakásvagyon gyarapítása volt, függetlenül attól, hogy az adott ingatlan kinek a birtokában van.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.