Visszafelé sülhet el Andrej Kiska riogatása

● Lejáratta magát a szlovák politikai elit, a kiábrándult szavazók bosszút állhatnak a novemberi megyei választásokon

Magyar Nemzet - - Külföld - KUTHI ÁRON

Egy későbbi politikai szövetség alapját is képezheti az a Nyitra megyében a napokban köttetett egyezség, amelyet a három szlovákiai kormánypárt képviselői írtak alá a novemberi megyei, avagy regionális választásokra készülve. A szociáldemokrata Smer, a konzervatív-populista Szlovák Nemzeti Párt és az etnikai vegyes párt, a Most–Híd párt közösen állítanak jelöltet a zsupáni (megyevezetői) tisztségre, szereplésének sikere biztatást adhat a még azért messze lévő, 2020-as parlamenti választási kampányhoz is. A magyar megyei önkormányzatokhoz képest – főképp a megyei kormányhivatalok létrehozásának tükrében – sokkal erősebb szlovák megyei szintű politikai képviselet mindenekelőtt a mindenkori kormányerő helybeni végrehajtó hatalmát testesíti meg. A megyeelnök és megyei képviselők döntenek rengeteg fajsúlyos kérdésben, így az oktatási, egészségügyi, szociális, művelődési intézmények, a regionális fejlesztés, az idegenforgalom, a közlekedés, területrendezés ügyében. Ám a jelek szerint ennek fontosságát inkább a politikai elit érzi át, a megyei választások rendre alacsony részvételi mutatókkal zajlanak. Ezért született az a döntés, hogy 2022ben a megyei voksolást egy időben tartják meg az önkormányzati választással. Egyébként az érdektelenség kárvallottjai leginkább a magyarok lehetnek, mert itt valóban kulcspozícióktól eshet el a kisebbségi közösség.

Ha az országos pártpreferenciákat vesszük alapul az őszi regionális megméretéshez, a nyitrai modell nagy esélylyel működőképes, a három párt támogatottsága stabilan 40 százalék felett áll, szemben a liberális ellenzéki Szabadság és Szolidaritás (SaS) 16-18 száza- lékával és a Marian Kotleba által vezetett Mi Szlovákiánk Néppárt (L’SNS) 11 százalékával.

A kampány különös színfoltjának ígérkezik Andrej Kiska, a hivatalából fakadóan elvileg független államfő. – Ki kell űznünk hivatalából a fasisztát Besztercebánya megyében – közölte a legfőbb szlovák állami méltóság a közelgő megyei választások kampányához a szlovák nemzeti felkelés 73. évfordulóján, hétfőn tartott ünnepen. Mind- ezt ráadásul Besztercebányán, a szélsőjobboldali L’SNS „otthonában”, a cigányellenes Kotleba szűkebb pátriájában. Az üzenet egyértelmű, az államfő tiltólistára helyezte a második legnépszerűbb ellenzéki erőt, kérdés, ez menynyire hatja meg a Smerből kiábrándult választókat, ha rajtuk kívül a jobboldalon jószerivel senkit sem találnak.

Az Amerika- és menekültbarát Kiska személye nagyon megosztja a szlovákokat, és könnyen lehet, hogy kije- lentésével ellentétes hatást vált ki. Beiktatásán hajléktalanok ettek az elnöki palotaként működő Grassalkovich-kastély kertjében, ám a sikeres szlovák cégek vezetői tovább jutottak a főkapunál, és együtt koccintottak Kiskával. Ez nem is csoda, hiszen a magát a szegények felkarolójaként szívesen láttató politikus maga is vállalkozó volt valamikor. A piacgazdaságba éppen csak belezuhanó Csehszlovákiában alapított hitelintézete olyan családokon segített – a bankinál csak kicsit magasabb ka- matok felszámításával –, amelyek hitelkérelmét a nagy pénzintézetek nem fogadták be. Ám igazi milliárdossá akkor vált, amikor fogyasztási hiteleket kínáló cégét 2005-ben eladta a VÚB-nak, a szlovák bankszektor egyik meghatározó szereplőjének.

Érdekes, hogy a 2014-ben államfői tisztségért induló, de Kiskával szemben alulmaradt Robert Fico akkor még uzsorásnak nevezte, azóta viszont csendesen tűri Kiska migránsbarát kijelentéseit. Egy biztos, a november 4-re kitűzött voksolás alacsony részvételi mutatójáról már rég gondoskodott a politikai elit, az államfő sokak szemében álszent ájtatoskodása, Fico és néhány minisztere pedig a korrupciógyanús állami projektek miatt vált hiteltelenné. Ami rövid úton lökheti a választókat oda, ahova épp Kiska nem akarja, Kotleba karjába.

Az érdektelenség kárvallottjai a magyarok lehetnek, kulcspozícióktól eshet el a közösség

FOTÓ: AFP/VLADIMIR SIMICEK

Marian Kotlebát és pártját az államfő tiltólistára helyezte

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.