Ungvári Miklósban most csak pislákolt a tűz

● Két műtét és csupán két felkészülési verseny után egy győzelemmel zárt Karakas Hedvig

Magyar Nemzet - - Sport - RADVÁNYI BENEDEK

Miután a világbajnokság első két napjának mind a négy döntőjét japán versenyző nyerte, a mieink közül pedig még senki sem jutott a legjobb nyolc közé, az olimpiai ezüstérmes, háromszoros vb-bronzérmes Ungvári Miklóssal (73 kg), valamint a szintén vb-harmadik Karakas Hedviggel (57 kg) a programban tegnap bizakodhattunk az eddigi sorminta megtörésében. Ám egyikük sem jutott tovább a legjobb 32-nél.

Ebben közrejátszhatott, hogy a nap legelső meccsét 10 órakor Ungvári vívta, négy percen át izzadt, végül két vazarival győzött egy chilei ellen, s nem sokkal később öt és fél percig gyömöszölte a végül megintett, de több leszorításából is kiszabaduló Puerto Ricó-i vetélytársát. Harmadik meccsén is leléptetés döntött, ám ekkor már honfitársunk kapta a sidót szabálytalan lábfogás miatt. Ez ugyan vitatható ítélet volt, de érett már az is, hogy passzivitás miatt intik meg – ezt edzője is elismerte az interjúzónában. Bíró Tamás szerint egy százszázalékos Ungvári Miklósnak nem okozott volna gondot a kazah Zsanszaj Szmagulov legyőzése; kérdésünkre elárulta, szerinte ennek alig felét nyújtotta.

– Olyan hatvan százalékot hoztam ki magamból. Most csak parázslott az a tűz, ami égni szokott bennem, nem tudtam igazán vad lenni, bármennyire is próbáltam fölszívni magam – mondta az érintett. Úgy vélte, a szokásosnál kicsit idegesebb volt a felkészülés során. – Magam sem értem, hogy én, aki az elmúlt időszakban a lámpalázat leráztam magamról, mint kutya a vizet, görcsös voltam.

Állítása szerint néha úgy érezte, mintha a legendás állóképessége cserben hagyta volna, az interjúzóna végében megpillantott székre bökve bevallotta, szívesen lerogyna rá. Ám a pihenés csak átmeneti, visszavonulásról nincs szó.

Karakas Hedvigre más szempontból fér rá a rehabilitáció: idén térd-, majd bokaműtéten is átesett, egy japán fizioterapeuta kezelése kellett ahhoz, hogy egyáltalán itt lehessen, csupán két felkészülési verseny után. Bemelegítésként 16 másodperc után ippongyőzelmet érően földhöz vágta benini ellenfelét; a nyolcaddöntőbe jutás már nem sikerült a koszovói Nora Gjakovával szemben.

– Sajnos nem a csoda győzött, hanem a realitás – nyugtázta a helyzetet. Örül, hogy már nem úgy kel fel, hogy a fájós térde miatt nem tud ráállni a lábára.

A két magyar egyszerre vívta utolsó meccsét; a 25 fős, egytől egyig piros-fehér-zöld csíkos, Ungi Team feliratú pólót viselő szurkolócsapat is már ebédidőben elballaghatott a Papp László-arénából. Igaz, a felsők mára is jók lesznek: csütörtökön Miklós öccse, Attila, valamint Csoknyai László (81 kg) szerepel a magyarok közül. Akár ők, akár mások most már tényleg megállíthatnák a japánokat, akik öt arannyal, két ezüsttel és egy bronzzal uralkodnak három nap után.

Karakas Hedvignek egy japán fizioterapeuta kezelése kellett ahhoz, hogy egyáltalán itt lehessen

Ungvári Miklós

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.