Hét olimpia egy magyarnak sem jött még össze

Magyar Nemzet - - Sport - ARDAY ATTILA

Gerevich Aladár nemcsak a hét olimpiai aranyával rekorder Magyarországon: ő az egyetlen férfi sportolónk, aki hat olimpián indult. Az egyetlen nő pedig természetesen egy másik vívó, Mo

hamed Aida – hiszen a vívás a jellegénél fogva tinédzserkortól a 40+ időszakáig világszinten űzhető. Őket előzheti meg három év múlva a Csendes-óceánon Gá

dorfalvi Áron, aki Tokióval megcélozza hetedik ötkarikás játékát.

A 39 éves versenyző jövő héten a balatonfüredi nyílt Európa-bajnokságon kerül középpontba; a távoli és a közeli jövőről is kérdeztük.

– Egyik részről nagyon fontos, hogy szeretem a szörfözést, a versenyzést – mondta motivációiról. – Enélkül biztosan nem tudnám ilyen sokáig csinálni. Szeretem a felkészülési időszakot is, bár embert próbáló feladat. De talán pont ezért szeretem, hogy nap mint nap túlléphetem saját határaimat. Természetesen nagyon nagy dolognak tartanám, ha sikerülne részt vennem hét olimpián, nagyban motivál a rekord felállításának lehetősége.

A nyílt Eb-n nem kell egyforma méretű vitorlával és deszkával szörfözni, mint az olimpián, a raceboardnak, vagyis versenydeszkának nevezett osztályban a hosszabb, vékonyabb deszkák lehetnek a nyerők a kisebb szélben. Persze minden attól függ, ki áll rajtuk.

Gádorfalvi: Szeretem a felkészülési időszakot is, bár embert próbáló feladat. De talán pont ezért szeretem

– Tizenhét éve nem versenyeztem ebben az osztályban, ezért nehéz felmérni a mezőny erősségét – folytatta Gádorfalvi Áron. – Amikor utoljára indultam raceboard-világbajnokságon, második lettem. Ezért bizakodó vagyok, és a dobogót tűztem ki célul. Szerintem a világbajnokság után a legrangosabb viadal az Eb. Világszinten Európa képviseli a szörfözés központját, ezért is van az, hogy egy Eb-re más kontinensekről is eljönnek versenyezni. Nagyban befolyásolja az eredményeket az időjárás. Az erős szél alighanem kedvezne nekem, de igazából minden akkor derül ki, amikor már folyik a verseny.

A szélviszonyok miatt jelentősen eltérhetnek a körülmények a helyszínek között, de legjobb szörfösünk árnyalta a képet:

– Kimondottan a tenger és a tó között szerintem nincsen nagy különbség, csak annyi, hogy a tó édesvizű, kicsit más a felhajtóerő, és kisebb az áramlás. A tengeri versenyek is nagyon eltérnek egymástól. Van, ahol nyílt vízen tartják a versenyt, ott nagyok a hullámok, de rengeteg tengeri versenyt rendeznek öbölben vagy gáttal elkerített területen, ezért hasonlók a körülmények, mint Balatonfüreden.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.