Érthetetlen tétlenség parlagfűügyben

● Elképzelhető, hogy az uniós támogatások miatt nem irtják megfelelően a gyomot

Magyar Nemzet - - Belföld - KUSLITS SZONJA

Vélhetően az európai uniós földalapú támogatások miatt nem kezeli megfelelően a parlagfűkérdést a kormány, ez a pénz ugyanis csak akkor kapható, ha nincs gyomnövény a területen – mondta lapunknak a Parlagfűpollen No Egyesület (PPNE) elnöke. Kelen Andrásné szerint a kormányzatnak ez alapján érdeke, hogy úgy tűnjön, nincs annyi parlagfű az országban, mint amennyi valójában van, így továbbra is rendelkezésre állnak az uniós források. – Évekig magam sem hittem, hogy ez állhat a háttérben, de már nem tudom mivel magyarázni, hogy hiába van forrás és akcióterv, változás nincs – mondta az elnök.

Az egyesületet azután kerestük, hogy a Világgazdaság szerdán azt közölte: legalább kétmillió ember parlagfű-allergiás Magyarországon, az aller- giások pedig csaknem negyvenmilliárd forintot költenek évente tüneteik enyhítésére. Miközben az országban 700 ezer hektár erősen fertőzött, de ennek töredékét sikerül csak irtani.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása alapján a parlagfűvel fertőzött legnagyobb területet Somogyegresen találták: egy 42 hektáros területet. Idén külterületen a földhivatalok eddig 2170 esetben, öszszesen 3829 hektár nagyságú, parlagfűvel fertőzött területet derítettek fel, és 467 esetben 670 hektár nagyságú parlagfű-szennyezettség miatt 21,8 millió forint bírságot szabtak ki a hatóságok. A növény belterületi elburjánzása miatt pedig kilenc esetben szabtak ki bírságot, 6,2 millió forint összegben.

Noha a számok bizakodásra adhatnának okot, a Nébih adatai rögvest más megvilágításba kerülnek, ha figyelem- be vesszük, hogy Kelen Andrásné szerint további 700 ezer hektár erősen fertőzött terület van az országban. Azonban az illetékesek mindössze közel négyezer hektárt derítettek fel. A szakember úgy véli, ha minden olyan földtulajdonost megbüntetnének, akinek parlagfűvel szennyezett a földterülete, 10 milliárd forintra is rúghatna a bírságok összege.

Hiába hozta tehát nyilvánosságra már májusban jelentését az Állami Számvevőszék (ÁSZ), amelyben azt írták, hogy a 2013–2015 közötti időszak ellenőrzése alapján nem volt eredményes a parlagfű elleni védekezés rendszere, érdemi változás azóta sem történt. Pedig az ÁSZ már akkor figyelmeztetett arra, hogy a parlagfű pollenkoncentrációja nem csökkent, a pollen országos napi átlagkoncentrációja minden évben többszörösen meghaladta a célértéket.

Ha minden szennyezett terület tulajdonosát megbüntetnék, 10 milliárd forintra is rúghatna a bírság

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.