Nyomozás a túlárazott hókotrás miatt

Magyar Nemzet - - Belföld - SZABÓ ZSOLT

Hűtlen kezelés bűntette miatt a BRFK korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya nyomoz az egykori Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) évekkel ezelőtt „hókotrásra” kötött, 40 millió forintot meghaladó szerződései miatt – számolt be a büntetőeljárásról a 444.hu. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) mára megszüntetett egyik háttérintézménye körül kipattant számos botrány egyikére Hadházy Ákos országgyűlési képviselő, az LMP társelnöke kérdezett rá írásban Polt Péter legfőbb ügyésznél még augusztusban.

– A TKKI 2013-ban és 2015-ben is egyenként több mint 20-20 milliós téli „síkosságmentesítési” munkát adott közbeszerzési eljárással ugyanannak a cégnek: az egyébként reklámozással foglalkozó Lightboard Outdoor Kft.nek. A társaság a TKKI miskolci, ózdi és székesfehérvári telephelyein négy éve 9300 négyzetméteren, két éve pedig 7500 négyzetméteren vállalta a takarítást. Összehasonlításképpen: Szekszárd önkormányzatának éves költségvetése ugyancsak 40 millió forintot irányoz elő az egész város síkosságmentesítésére. Az ajánlatok „extrém túlárazás” gyanúját vetik fel – írta Hadházy Ákos, aki emlékeztetett: 2015-ben személyesen tett feljelentést az ügyben. A botrányt egyébként két évvel ezelőtt az Index robbantotta ki. A portál szerint az akkor még a romafelzárkóztatásra fordítható állami milliárdok fölött rendelkező TKKI nem sajnálta a pénzt a téli felkészülésre, mert az eredeti becslés alapján 2525 milliót irányoztak elő a téli takarítási munkákra a két említett évben. Akkor ezt az Emmi intézménye azzal indokolta, hogy a „komplex társadalmi felzárkózást támogató és felnőttképző munkásságát” országos hálózatban biztosítják. Az Index kérdésére a Lightboard Outdoor Kft. munkatársa akkor zavartan válaszolt, s „hirtelenjében nem volt tisztában” a tender részleteivel.

A legfőbb ügyész válaszát tegnap kapta meg Hadházy Ákos. – A folyamatban lévő nyomozásban adatok és iratok beszerzése, elemzése zajlik, gyanúsítotti kihallgatásra még nem került sor. A büntetőeljárás határideje 2017. december 10., de indokolt esetben meghoszszabbítható – írta levelében Polt Péter. A Magyar Nemzet korábban többször is írt a TKKI ügyeiről. Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) Híd a munka világába nevű felzárkóztatási programjának konzorciumi partnereként az intézmény korábban több mint 400 millió forintot kapott. Az 1,6 milliárdos, Farkas Flórián miniszterelnöki biztos nevével összeforrt program miatt a kormány tavaly 1,3 milliárd forint adósságot is átvállalt a cigányszervezettől.

POLT PÉTER:

A BRFK korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya december 10-ig beszerzi és elemzi az adatokat, iratokat

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.