Előre felkészíti a Fidesz a saját szavazótáborát

● Az LMP jelezte, Szél Bernadett feljelenti Németh Szilárdot, amiért visszaélhetett minősített információkkal

Magyar Nemzet - - Belföld - MARKOTAY CSABA

Egyértelműen a Fidesz saját táborának szól a kormányzati kommunikációban egyre gyakrabban megjelenő, a közelgő utcai zavargásokról szóló vízió. Ha ugyanis annak a felmérések szerint bő kétmillió szimpatizánsuknak sikerül előre hitelteleníteni az esetleges későbbi tiltakozásokat vagy az erről beszámoló médiát, a Fidesznek nyert ügye van. Így ugyanis nagy arányban megnyerhetik a választást – mondta lapunknak Krekó Péter. A Political Capital ügyvezető igazgatója emlékeztetett arra, hogy a nemzetbiztonsági bizottság keddi zárt ülése után nem derült ki semmi olyan, ami bizonyítaná az elméletüket. Bár a Gulyás Márton nevével fémjelzett Közös Ország Mozgalom korábban valóban beszélt a polgári engedetlenség lehetőségéről (ahogy a Fidesz is még ellenzékben élt ilyen eszközökkel, például a 2007-es kordonbontás idején), ez egyáltalán nem azonos az utcai zavargásokkal – fogalmazott.

Szerinte a közelgő utcai zavargások elméletének a funkciója az lehet, hogy rendbontóknak állítsanak be egyes civil szervezeteket, ami később, akár a választás után igazolhat egy még keményebb fellépést velük szemben. Emellett a Fidesz egyes köreiben van egyfajta félelem attól, hogy a kampányban olyan információk látnak napvilágot, amelyek negatívan befolyásolják a népszerűségüket. A mostani kommunikációval erre is felkészíthetik a tábort.

– Ha nem tartanának valamilyen szinten a Fideszben ez utóbbi forgatókönyvtől, aligha tennének az utcai zavargásokkal kapcsolatos állításokat – tette hozzá Krekó Péter. Azokat az elméleteket ugyanakkor nem tartja valószínűnek, hogy a Fidesz maga szervezne tiltakozó akciókat, hogy igazolja az erről szóló elméletét.

Fideszes politikusok tavasz vége óta beszélnek arról, hogy féltik az országot a külföldről szervezett utcai zavargásoktól. Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter például a kötcsei piknik után fogalmazott így. Legutóbb Kósa Lajos leköszönő frakcióvezető a kormánypárti Magyar Időknek azt fejtegette: „A különböző, hevesen ellenzéki törpeszervezetek rendkívül agresszívak, a vezetőik szerint utcai erőszakra, zavargásokra van szükség a kormány megdöntéséhez.”

Csakhogy az említett szervezetek többször kifejtették, hogy nem készülnek erőszakos akciókra. A Közös Ország Mozgalom honlapján például az szerepel, hogy „sem verbális, sem fizikai erőszakot nem alkalmazunk politikai céljaink elérésének érdekében”. Erről Gulyás Márton is többször beszélt. Ennek ellenére a nemzetbiztonsági bi- zottság keddi ülése után az alelnök Németh Szilárd Gulyás Mártont, Schilling Árpádot és Vágó Gábort nevezte meg, akiknek az elképzelt forró őszben szerepük lehetne, illetve akik erőszakos eszközökkel akarják elmozdítani a kormányt. Az alelnök szerint ezt titkosszolgálati információk támasztják alá, noha a bizottság ellenzéki tagjai szerint ilyen bizonyítékok egyszerűen nem kerültek elő. Az ülésen elhangzott információkat 2026-ig titkosították.

Az LMP tegnap jelezte, Szél Bernadett feljelentést kezdeményez Németh Szilárd ellen, amiért megnevezett három „potenciális zavargót”. Ez az ellenzéki párt szerint amellett hogy az érintettek jó hírnevét sérti, a minősített információval való visszaélést is kimerítheti.

Az LMP közleményében az áll: a Fidesz rémképgyártása odáig fajult, hogy a legsötétebb pártállami időket idézve stigmatizálnak civileket. Ha bármilyen fizikai erőszak történik, az kizárólag a Fidesz felelőssége – tették hozzá.

Az LMP szerint kizárólag a Fidesz felelőssége lesz, ha bármilyen fizikai erőszak történik

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.