Marsallbotot vesz a Várba a Miniszterelnökség

● A már nyáron átvilágított Budavári Ingatlanfejlesztő licitálhat a Habsburg-örökségre

Magyar Nemzet - - Belföld - VÉG MÁRTON

Újabb jelentős értékű kincs megvásárlására készül a kormány, ugyanis a Miniszterelnökség 53,9 millió forintot adott a Budavári Ingatlanfejlesztő Kft.-nek arra, hogy megvásárolja Habsburg József főherceg marsallbotját – derül ki a kormányportálra feltett támogatási szerződésből. Az adásvétel a Nemzeti Hauszmann Terv végrehajtásához kapcsolódik, amelynek célja a Budavári Palota helyreállítása és az uralkodói család, illetve az udvar életének bemutatása. A dokumentumokból nem derül ki, hogy kitől kell megvásárolni a marsallbotot. Habsburg József 1962-ben hunyt el 89 éves korában, örököse, József Árpád pedig idén áprilisban Madridban, neki nyolc gyereke született. A Miniszterelnökség szerint hiánypótló emlékről van szó, hiszen magyar köz- és magángyűj- teményben nem tudni további marsallbotról. „A főhercegi marsallbot megvásárlása és későbbi bemutatása mindenképpen indokolt és szükséges” – véli a kormány.

Az állami tulajdonban lévő Budavári Ingatlanfejlesztő nagyon aktív a közbeszerzési piacon is. Mostanában leginkább a Budavári Palota egykori Szent István termének rekonstrukciójával vannak elfoglalva. Szeptemberben a terem egyedi gyártású fapadló, falburkolati és mennyezeti, valamint bútorelemeinek gyártására és beépítésére kötött egy 243 millió forint értékű szerződést. A terem rekonstrukciójához szükséges fémtárgyak és díszítőelemek beszerzése viszont már sokkal olcsóbb volt, hiszen 17,6 millió forintba került.

A marsallbotra vonatkozó szerződést a Budavári Ingatlanfejlesztő nevében Gyutai Csaba Kálmán ügyvezető írta alá szeptember 7-én, de a rekonstrukciós közbeszerzéseken is ő volt a cég képviselője. Ez azért is pikáns, mert – mint arról lapunk is beszámolt – a korábban Zalaegerszeg polgármestereként is tevékenykedő Gyutai által vezetett állami cégeknél (a Budavári Ingatlanfejlesztő Kft.-nél és a Várkert bazárt üzemeltető Várgondnokság Kft.-nél) súlyos szabálytalanságokat tártak fel. Július végén megírtuk, hogy az ügyben indult átvilágítási vizsgálatot le is zárta a Miniszterelnökség, de máig sem hozták nyilvánosságra a dokumentumot. Csepreghy Nándor miniszterhelyettes akkor azt ígérte, hogy leghamarabb szeptemberben tehetik közzé, mert a miniszter, Lázár János – az esetleges személyi döntéseket és jogi lépéseket megalapozandó – jogászokat kért fel a jelentésben foglaltak tanulmányozására. Sajtóhírek szerint egyébként május végén meneszteni is akarták Gyutai Csaba Kálmánt, ám „egész magas szintről” megvédték, így végül maradhatott. Az Index szerint a cégvezér egyébként beköltözött egy budavári állami lakásba, de sem bérleti díjat, sem rezsit nem fizetett.

A Hauszmann Tervnek köszönhetően 2024-ig több lépcsőben újítják fel a Várnegyedet. Nem tudni pontosan a költségeit: a kormány szerint nem kerül majd 200 milliárd forintba, az ellenzék szerint viszont ennél jóval magasabb lesz a végösszeg.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.