Akadozik a gáztervek felülvizsgálata

● Előfordul, hogy Budapesten a törvényben előírt nyolc nap helyett hónapokig kell várni a tervek jóváhagyására

Magyar Nemzet - - Belföld - ILLÉS JÓZSEF

Óriási gondok vannak a fővárosban az úgynevezett gázszerelési tervek befogadása és felülvizsgálata körül. A helyzet annyira súlyos, hogy a tervezeteket a fővárosban elbírálni jogosult Főgáz Földgázelosztási Kft., amely az állami NKM Nemzeti Közművek Zrt. felügyelete alatt működik, már csak korlátozott számban veszi át a dokumentációkat, és gyakran hónapokat kell várni elfogadásukra a törvényben előírt nyolc munkanap helyett – tudtuk meg az egyik tervezőcég munkatársától. Miközben hatalmas igény lenne az iratok gyors felülvizsgálatára, mert ilyen terveket kell benyújtani az új lakások kivitelezése során, illetve a gázkészülékek cseréjekor. A fűtési idény közelgő kezdete általában az ügyfélszám további jelentős növekedé- sét hozza magával. Nemrégiben a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika Szaklapnak (VGF) azt nyilatkozta a Főgáz Földgázelosztási Kft. egyik dolgozója, hogy cégük tisztában van a helyzet tarthatatlanságával, de mindössze négy ember dolgozik a dokumentumok felülvizsgálatán a korábbi 14 helyett. Emiatt képtelenek megbirkózni a naponta beérkező 70-80 tervvel, legfeljebb 30-40-nel boldogulnak. A cég vezetése ennek tudatában sem hajlandó új dolgozókat felvenni. Inkább korlátozza a befogadható tervezetek számát: naponta csak 12 sorszámot osztanak ki az ügyfelek között, és egy-egy sorszámmal legfeljebb öt terv adható be.

Információink szerint ennek következménye, hogy már arra is alig lehet időpontot szerezni, hogy egyáltalán benyújthassák az ügyfelek a dokumentációikat. Az általunk megkérdezett szakember arról is beszámolt, hogy a terveket rövid ideig – elméletben – elektronikus úton is be lehetett volna nyújtani. Ám ez a rendszer gyakorlatilag egy napig sem működött megfelelően, ezért leállították, és visszatértek a személyes ügyintézéshez.

Az ügyben az NKM Nemzeti Közművek Zrt. is nyilatkozott a VGF-nek. Az ál- lami rezsicég közölte, hogy a Főgáznak nem lett volna joga beszélni a gondokról, és az NKM álláspontja nem egyezik a gáztársaságéval. Az NKM szerint ugyanis folyamatos a Főgáz cégnél a dolgozói létszám „optimalizálása”, és a tervek felülvizsgálata zökkenőmentesen, a törvényekben előírtak szerint történik. Az egyik lapunknak nyilatkozó szakember a közlemény kapcsán megjegyezte: az NKM vezetésének a „kincstári reklámszövegek” kiadása helyett az ügyintézés felgyorsításán kellene munkálkodnia.

Más szakértők szerint is jól tenné az állami rezsicég, ha valóban mihamarabb „optimalizálná” a tervfelülvizsgálók létszámát, mert a kormány rövidesen számos új ügyfelet hoz. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ugyanis a napokban az Otthon melege program keretében pályázatot ír ki a gázkonvekto- rok cseréjére. Ami időszerűnek tűnik annak tükrében, hogy a hazai lakóingatlanokban csaknem hárommillió korszerűtlen gázkonvektor működik. Ezek cseréjének elősegítése érdekében a tárca 80 százalékos támogatási szint mellett maximum 500 ezer forint vissza nem térítendő pénzügyi segítséget ad. A gázkonvektorok cseréjéhez szeptember 21-én nyolc órától a rendelkezésre álló 1,5 milliárd forint összegű forrás kimerüléséig, elektronikus úton igényelhetnek támogatást a magánszemélyek. Vagyis a hárommillió elavult konvektorból háromezernek a cseréjét segíti a kormányzat.

A kiírás értelmében a kérelmek benyújtása elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül történik ügyfélkapus azonosítás után. A pályázati portál a konvektor2017.nfsi.hu címen található, ahol az adatlapok kitöltésével és a szken- nelt dokumentumok csatolásával nyújtható be az igénylés. A pályázati adatlap kitöltésére a nyitás előtt néhány nappal lesz majd lehetőség, de készül adatlapkitöltő segédlet is, amelyet szintén a pályázati portálon tesznek közzé. A program azonban utófinanszírozású, vagyis a családoknak maguknak kell kifizetniük a berendezések cseréjét, s a megítélt támogatási összeget csak utólag, megfelelő számlák és dokumentációk ellenében kaphatják majd meg.

Hozzáértők szerint érdemes előre alaposan felkészülni az igénylések beadására, mert az ilyen kis keretösszegű, de tömegeket érintő „kormányzati reklámot szolgáló kamupályázatok” általában csupán néhány óráig vehetők igénybe, és a források kimerülésére hivatkozva jobbára már a közzététel napján felfüggesztik őket.

FOTÓ: HEGEDŰS MÁRTA

A kivitelezőknek komoly problémát jelent, ha valami miatt csúszik az építkezés (képünk illusztráció)

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.