Két hét maradt a kötelező bejelentésig

● A cégtemetők kiszűrésére lehet alkalmas a székhelyszolgáltatás szigorúbb szabályozása

Magyar Nemzet - - Belföld - MN- ÖSSZEÁLLÍTÁS

Aki székhelyszolgáltatást vesz igénybe, annak ezt szeptember 29-ig be kell jelentenie az adóhivatalnál – hívta fel rá a figyelmet a Vállalkozókfóruma.hu. A portál szakértői szerint a székhelyszolgáltatók bár hasznosak lehetnek például egy külföldi vállalkozó számára, sokszor a cégmegszüntetés költségei elől kibúvók menedékei. Egy gazdasági társaság megszüntetése ugyanis költséges folyamat, a veszteséget el kell engedni, ami ajándékozásiilleték-köteles. Az öszszeg pedig a társaságiadó-alapot is növeli. Ha viszont nyereséges volt a cég, akkor osztalékadó megfizetése mellett kell felosztani, és akkor még nem is beszéltünk az eljárási díjakról. Egyszerűbb bejelentkezni egy székhelyszolgáltatóhoz, majd az első hónap díjainak kiegyenlítése után eltűnni. Ha az adóhivatal kiszáll a helyszínre, nem talál se iratot, se ügyvezetőt, se pénzt. A székhelyszolgáltatók anyagi megfontolásból jellemzően bárkivel szerződést kötnek, nem vizsgálva, életképes-e a vállalkozás, vagy csak azért települt oda, hogy aztán a tulajdonos magára hagyja a céget, és eltűnjön szem elől.

Az új törvénykezés szerint egyébként eredetileg a már meglévő székhelyszolgáltatás alapjául szeptember 1-jétől csak olyan ingatlan szolgálhatott volna, amely a székhelyszolgáltató kizárólagos tulajdonában áll. Ez leginkább az ügyvédi irodáknak jött volna rosszul. A nemzetgazdasági tárca által végül elfogadott javaslat bizonyos feltételekhez kötve az irodaházak bérlőinek is lehetővé teszik a székhelyszolgáltatást.

A szeptember végi határidő azokra az esetekre vonatkozik, amikor a szolgáltatás igénybevételéről szóló szerződés még tavaly kelt, és azóta nem következett be változás. A szakértők szerint a szolgáltatás azért lehet hasznos, mert a vállalkozók a jobb eladhatóság érdekében szívesen választanak maguknak olyan helyet, ahol az önkormányzat nem vet ki iparűzési adót. A székhelyszolgáltatások sok esetben az elmaradottabb régiókban létesülnek, ami fontos azoknak a vállalkozásoknak, amelyek ki szeretnék hasz- nálni azokat a pályázati lehetőségeket, amik Közép-Magyarországon nem vehetők igénybe. Előfordul, hogy a magasabb támogatási intenzitás miatt célszerű a vi- déki székhely vagy telephely. Sok vállalkozás azért viszi a székhelyét a szolgáltatóhoz, mert nincs saját ingatlana, és el szeretné kerülni, hogy az adóhivatal az ügyvezető saját lakásán tartson ellenőrzést. Vannak olyan külföldi vállalkozók, akiknek nincs is más lehetőségük, mint ilyen szolgáltatóhoz fordulni, mert túl keveset vannak Magyarországon ahhoz, hogy a mindennapi ügyintézést határidőre teljesíteni tudják. Sokan egyszerűen spórolni szeretnének, ezért veszik igénybe a szolgáltatást ahelyett, hogy ingatlant bérelnének. Ezért választanak vidéki szolgáltatót, ami önmagában jellemzően alacsonyabb árakat jelent, mint a fővárosi helyszín. Ha a székhelyszolgáltató a jobbak közé tartozik, nemcsak a postát veszi át, de megfelelő helyszínt is biztosít például üzleti megbeszéléshez. Hátrány lehet, hogy a székhelyszolgáltatóhoz bejegyzett adózók könnyen kaphatnak kockázatos minősítést. Ha az adóigazgatási eljárás akadályozása miatt jogerősen mulasztási bírságot szabtak ki rájuk az előző három évben, akkor kockázatossá válnak.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.