Átformálódott a hazai távközlési piac

Magyar Nemzet - - Gazdaság - BODACZ PÉTER

A mobiltávközlési piac jelentős átalakulását hozta a nyáron a feltöltőkártyás ügyfelek számára előírt regisztráció – legalábbis erre utalnak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap közölt adatai. A mobiltelefon-előfizetések 2017 második negyedévében 128 ezerrel (1,1 százalékkal), csaknem 11,9 millióra nőttek, a teljes mobiltelefon-előfizetési állományon belül a havi díjas előfizetések száma 415 ezerrel bővült, s meghaladta a hétmilliót, a feltöltőkártyás előfizetések azonban 287 ezerrel csökkentek.

A változás fő oka minden bizonnyal az, hogy a kormány előírta a feltöltőkártyás előfizetőknek, hogy egyeztessék adataikat a szolgáltatóknál. Ágazati forrásaink szerint ez a kötelezettség jó alkalmat adott arra, hogy az ügyfélszolgálatok új, havi díjas csomagokat ajánljanak az ügyfeleknek, sokan éltek is a lehetőséggel. Mégis: a feltöltőkártyás ügyfelek lényegesen csekélyebb számban fogytak, mint amenynyivel megugrott a havi díjas előfizetők tábora. Ez azzal magyarázható, hogy az adategyeztetés nélküli, de valamekkora összeggel feltöltött SIM-kártyákat csak július végén szüntették meg, ami a második negyedéves adatokban értelemszerűen nem látható.

Nemcsak a havi előfizetések száma nőtt meglepő mértékben idén, hanem a telefonjukkal internetezőké is. A mobilhálózaton regisztrált adatforgalom 69 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A bővülés ütemét látva nem meglepő, hogy az ágazat cégeinek együttes árbevétele 11 százalékkal nőtt a tavalyi második negyedévhez képest, és elérte a 301 milliárd forintot.

MÉREGDRÁGA NÁLUNK AZ ÚJ CSÚCSMOBIL. Minden magyarországi mobilszolgáltató szeptember 29-én kezdi az iPhone 8 és 8 plus értékesítését – közölték a szolgáltatók a távirati irodával. A két telefonkészülék az eddigi modellek továbbfejlesztett változata, a teljesen új iPhone X november 3-tól kerül idehaza forgalomba – méghozzá meglehetősen borsos áron, a legdrágább változatáért több mint 436 ezer forintot kell majd fizetni. Ez mellbevágó összeg, főleg annak fényében, hogy ugyanez a készülék az Egyesült Államokban átszámítva nagyjából 295 ezer forintba kerül majd. Az Index összeállítása szerint a gigászinak mondható árkülönbségért nagyban felelőssé tehető a világrekorder – 27 százalékos mértékű – magyar általános forgalmi adó, azaz az áfa.

Mindemellett az amerikai árakba a gyártó cég, az Apple még nem számolta bele a nullától tíz százalékig terjedő helyi adókat, míg a magyarba igen.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.