Fél magyarországnyira zsugorodott az Iszlám Állam

● A terrorszervezet nemcsak területeit veszíti el, hanem lakóit is, akiknek a zsarolásából óriási bevételei voltak

Magyar Nemzet - - Külföld - MAJLÁTH RONALD

– A helyzet gyökeresen megváltozott. Bagdad és a déli tartományok védelméből támadásba mentünk át, és sorra szabadítjuk fel a városokat, a körzeteket, a kormány megalakulása előtti időkhöz képest korlátozott fegyverzettel – e szavakkal jellemezte az Iszlám Állam (IÁ) elleni harc állását a hét elején Szaad al-Hadiszi, az iraki kormány sajtótitkára. Azt is elárulta: napjainkra az iraki biztonsági erők a terroristák által valaha uralt területek 90 százalékát visszaszerezték. A tájékoztatásból emellett megtudhattuk azt is, hogy 2,2 millió menekült már vissza is tért a felszabadított területekre, a hadsereg pedig most készíti elő Havidzsa és a környező települések felszabadítását, ezeket az iraki biztonsági erők a kurdokkal közösen már korábban körbezárták. Így Moszul és Tell-Áfár visszaszerzése után az Iszlám Állam újabb területi veszteségek elé néz Irakban, ezek után már csak az északnyugati határsáv marad a kezükben.

Hasonló fordulatról számolt be a héten a hmejmimi orosz légibázison Alekszandr Lapin orosz altábornagy is. Elmondta, a szíriai csapatok a fegyveresek által uralt területek 85 százalékát visszafoglalták, és már csak 27 ezer négyzetkilométert kell megtisztítani az IÁ terroristáitól. A terrorkalifátus rohamos zsugorodása Szíriában több körülménynek is köszönhető. Egyrészt miután Donald Trump amerikai elnök a nyár elején leállította a szír ellenzéki felkelők kiképzését és felfegyverzését, a szíriai hadsereg erőinek átcsoportosításával látványos sikereket ért el az IÁ elleni harcban Szíria középső részén. Napjainkra már csak egy kisebb terrorista zárvány maradt e területen, amit heteken belül felszámolhatnak a szíriai kormányerők és szövetségeseik. Másrészt a közel három évig a terrorkalifátus ostromgyűrűjébe zárt Dajr az-Zaur elérésével, majd az odavezető útvonalak környékének megtisztításával is súlyos területi veszteségeket okoztak a terroristáknak. Nem mellékes az sem, hogy az IÁ egykori fellegvára, Rakka visszafoglalásán dolgozó, kurd többségű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) is támadást indítottak Dajr az-Zaur irányába, majd elérték a városhatárt.

A terrorkalifátus – amely két éve Damaszkuszt, Aleppót és Bagdadot is megközelítette – zsugorodása különösen annak fényében szembetűnő, ha összevetjük azzal a területtel, amit valaha birtokolt. 2014 szeptemberében a terrorszervezet egy Nagy-Britannia méretű, egybefüggő területet ellenőrzött Szíriában és Irakban. Ennek nagyobbik része ugyanakkor kősivatag volt, de az Iszlám Állam még így is 110 ezer négyzet-kilométernyi lakott területet mondhatott magáénak e két országban.

A mostani, kevesebb mint fél magyarországnyi területre való visszaszorulás azért is rossz hír a dzsihadistáknak, mert ezzel olyan fontos erőforrásokat veszítettek el, amelyeknek korábban kulcsszerepük volt a terrorszervezet finanszírozásában. Kevésbé lakott területeiken ugyanis gazdag olaj- és gázmezők terültek el, melyeknek nemcsak a kitermelését, de a finomítását is megoldotta a kalifátus. Az eladásokból pedig jókora haszonra tettek szert. Az amerikaiak által vezetett nemzetközi koalíció légicsapásainak köszönhetően az e forrásból befolyt 500 millió dolláros bevétel 2016 közepére 180 milliósra csökkent, a közép-szíriai területek elvesztésével pedig minimálisra apadt. Területeinek csökkenésével az IÁ a lakosságából is veszít, márpedig az emberek megadóztatásából és zsarolásából 2014-ben még 600 millió dolláros jövedelme volt a terrorszervezetnek. Mivel a kalifátus Szíriában a lakosságának 56, Irakban pedig 83 százalékát elveszítette az elmúlt három évben, napjainkra ez a bevételi forrás is a töredékére esett vissza.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.