Éjszakai kulisszajárás

● Szombaton rendezik meg a fővárosban a Színházak éjszakáját

Magyar Nemzet - - Ajánló, Műsorok, Időjárás - R. KISS KORNÉLIA

Mindig is foglalkoztatta a civileket, hogy mi zajlik a színházi kulisszák mögött, regények, filmek sora született erről. Színházi pletykákat talán nem mesélnek majd a Színházak éjszakáján, de azért sok mindent megtudhatunk idén is Thália papjairól és papnőiről, ha végigjárjuk szombaton a budapesti színházakat. A részt vevő teátrumok délutántól késő éjszakáig várják a rajongókat. A Múzeumok éjszakájához hasonlóan ez a program is óriási sikerrel fut évek óta, hisz másképp, „kötetlenebbül” lehet találkozni a színházzal, a színészekkel, és olyan színházi dolgozókkal is, akik nincsenek a közönség szeme előtt.

Az Örkény Színház kulisszái mögött például a színház fodrászainak vezetésével is végigsétálhatunk, és meghallgathatjuk a szokásos napindító vezetői értekezletet, a Radnóti Színházban bele- nézhetünk az Ádám almái próbájába, és részt vehetünk beszédtechnika-órán. Minden színházban lesz előadás, a legtöbb helyen több is, és sok rendhagyó műsorszámmal készülnek. Ezek sokszor könnyed, zenés matinék, néhány klasz- szikus slágerrel nehéz melléfogni. Így gondolják ezt például a Pinceszínházban is: ötven éve alakultak, amikor a legendás, 1967-es táncdalfesztivál is zajlott. Szombaton a színház művészei éneklik majd el például Toldy Mária Rövid az élet, Zalatnay Sarolta Nem várok holnapig című slágerét.

A közönség is bekapcsolódhat a programokba, a Momentán Társulat például gyerekeknek tart improvizációs foglalkozást, a Mu Színházban pedig szépkorúaknak lesz egy betekintő kortárs táncóra. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen bárki kipróbálhatja a felvételit, a produkciókat az egyetem vezető tanárai értékelik. Csak verseket és monológokat ne felejtsen el senki betanulni, különben nem lesz mit előadnia – bár a pletykák szerint erre éles helyzetben is volt már példa. Lesznek persze közönségtalálkozók is ezen a hosszú szombaton, a Rózsavölgyi Szalonban például Molnár Piroskával lehet beszélgetni. A részletekért érdemes böngészni a www.szinhazakejszakaja.hu oldalt. Karszalagot a részt vevő színházakban és az interneten lehet vásárolni, ez az összes programra belépési lehetőséget biztosít. Kivéve, ha egyes programok betelnek, ami legtöbbször hamar meg is történik.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen ezen a különleges estén bárki kipróbálhatja, milyen a felvételi

FOTÓ: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT

Bármi megtörténhet: 2015-ben Kálloy Molnár Péter, Kálid Artúr és Gáspár András az Opera előtt rappelt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.