Újra megtartják a magyar népdal napját

Magyar Nemzet - - Ajánló, Műsorok, Időjárás - TÖLGYESI GÁBOR

Presser Gábor ötlete nyomán 2008-ban született meg a magyar dal napja, ami először egy hétórás monstre koncert volt a Sziget Fesztiválon. Kedvelt országos rendezvénnyé nőtte ki magát, mégis 2015-ben rendezték meg utoljára, az okok mögött a magyar kultúrafinan-

Presser ötletét, a magyar dal napját a Csík Zenekar brácsása, Kunos Tamás gondolta tovább

szírozás sajátosságait kell keresni. Szerencsére 2014-ben a magyar dal napjának született egy testvérrendezvénye, Presser ötletét a Csík Zenekar brácsása, Kunos Tamás gondolta tovább. A magyar népdal napjának azóta is Martonvásár az otthona – szombaton és vasárnap már a negyedik fesztivált rendezik meg a Brunszvik-kastély melletti főtéren –, és parafrazeálva az LGT slágerét: most a népdal a miénk.

Holnap délelőtt a Langaléta Garabonciások, majd a Bahorka Társulat várja a gyerekeket, kora délután egy 450 fős gyermekkórus – köztük az „Oscar-díjas” Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola énekkara – ad koncertet a Csík Zenekar kíséretében, majd a táncházmozgalomban fogalommá vált Magyarpalatkai Banda muzsikál. Este a Parno Graszt, a Csík Zenekar, Ferenczi György és az 1ső pesti Rackák koncertje vezeti fel a táncházat.

Vasárnap délelőtt Vitéz László újra ellátja az ördög baját. Pályi János bábjátékát az Alma zenekar koncertje követi, majd kora estig „utcazenél” a Gatyamadzag, a Mentés Másként, a Magyarpalatkai Banda és a Sarjú banda. Bemutatkoznak a helyi néptáncegyüttesek és fúvósok, a fesztivált a Ghymes fellépése koronázza meg. S ha ez valakinek nem volna elég: lesz még divatbemutató is népzenei kísérettel, kézműves- és termelői vásár, Hungarikum Udvar, népi játszótér és állatsimogató.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.