Újabb lemondás az őcsényi botrány miatt

● Az egyik testületi tag is távozott ● Nagy az esélye, hogy a volt polgármester újra indul az időközi választáson

Magyar Nemzet - - Címlap - MARKOTAY CSABA

Fülöp János polgármester távozása után újabb lemondás követte Őcsényben a menekültbotrányt, vagyis azt, hogy egy szeptemberi falugyűlésen heves indulatokat váltott ki néhány migráns pár napos üdültetésének terve. Információink szerint távozott tisztségéből Kötelesné

Hamrik Lilla önkormányzati képviselő is, azt ugyanakkor egy friss aláírásgyűjtéssel sem sikerült elérni, hogy a képviselő-testület feloszlassa magát. Információinkat a volt polgármester megerősítette. Fülöp szavaiból az is kiderült, a képviselő-testület rövidesen változó összetétele miatt egyre nagyobb az esélye, hogy újra indul a polgármesteri posztért az időközi választáson.

A település megosztottságát jól jelzi, hogy Őcsényben másfél hete civil kez- deményezés indult, hogy a többség által kedvelt polgármester távozása után oszlassa fel magát a képviselő-testület, és ezzel a választók dönthessék el, kik vezessék a továbbiakban a falut. Ezt egyébként már a távozó polgármester is megpróbálta elérni szeptember végén, de ő sem járt sikerrel. (Az akkori szavazáson 4:3 arányban alulmaradt, a feloszlatásra nemmel szavazók egyike éppen Kötelesné volt.)

Az egyik, a helyben tapasztalt indulatok miatt névtelenséget kérő kezdeményező a Magyar Nemzetnek elmondta, szeptember utolsó napjaiban két délelőtt gyűjtöttek aláírást, ezalatt a valamivel több mint 2100 választásra jogosult helyi közül 585 támogatta a képviselő-testület feloszlatásáról szóló kezdeményezést.

(Ahhoz, hogy a kérdéssel foglalkozzon a testület, legalább a választásra jogosultak 20 százalékának, azaz 420 személynek a támogatására volt szükség.) A magukat civilnek nevező aktivisták boltokban és az utcán gyűjtöttek aláírást, de mint forrásunk elmondta, sokan utólag jelentkeztek, hogy ők is csatlakoznának a listához, vagyis jóval több aláírást is össze tudtak volna szedni. Az íveket mindenesetre múlt hétfőn leadták a helyi jegyzőnél, a képviselő-testület ugyanakkor múlt csütörtöki ülésén 3:2 arányban leszavazta a kezdeményezést (egy tag nem volt jelen a szavazásnál, Fülöp János [képünkön] pedig már lemondott).

– Ahol rövid idő alatt a helyiek negyede egyértelműen kifejezi, hogy elégedetlen a képviselők munkájával, nehezen érthető, hogy miért nem döntenek a testület önfeloszlatásáról – fogalmazott forrásunk. Kerestük az ügyben a település jegyzőjét, aki azonban hivatalán keresztül üzent, hogy nem kíván nyilatkozni. Sőt, közölték azt is, hogy az érintett képviselővel, Kötelesné Hamrik Lillával sem tudunk beszélni, mert nincs bent senki a hivatalban.

Sikerült elérnünk ugyanakkor Fülöp Jánost, aki megerősítette a történteket, sőt azt is elárulta, hogy a lemondott képviselő helyére Parragh János kerülhet majd, aki a 2014-es választáson a legkevesebb szavazattal maradt le attól, hogy beülhessen a testületbe. Ezt a posztot tehát külön időközi választás nélkül töltik be, a polgármesteri tisztségért viszont december 17-én időközi választást tartanak. Fülöp lapunknak azt mondta, van esély arra, hogy ismét indul a polgármesteri posztért, hiszen a polgármesterrel együtt 7 fős testületben 4:3-as aránynyal már tudna dolgozni, így el lehet fogadni a költségvetést, meg lehet szavazni a pályázatokat. Ezzel ki lehet húzni azt az időt, ami a 2019. októberi önkormányzati választásig hátravan, azaz így már a testület feloszlatására sem lenne szükség – fogalmazott, bár hozzáfűz- te, „a falu már úgysem lesz az, ami korábban volt”. Azzal kapcsolatban, hogy hány jelölt indulhat majd az időközi polgármester-választáson, Fülöp János azt mondta: mivel ehhez alig több mint 60 ajánlást kell összegyűjteni, akár 5-6 induló is elképzelhető, mert szerinte „megélhetési jelöltek voltak és lesznek is”.

Az Őcsényben történtek nyomán közben újabb és újabb elméletek jelennek meg a kormányzati kommunikációban. Orbán Viktor még „csak” arról beszélt a helyi panziós megfenyegetésére és autója kerekeinek kiszúrására utalva: „nagyon helyes, hogy határozottan, hangosan és érthetően fejezték ki a véleményüket” a falubeliek, Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke viszont a napokban már azt fejtegette, nem hisz abban, hogy Őcsényben „emberek szaladgáltak és szurkáltak kifelé mindenféle gumikat meg minden”. Kovács Zoltán kormányszóvivő pedig tegnap már lényegében arról beszélt, életszerűnek tartja, hogy a 444.hu miatt szúrták ki a menekülteket segítő panziós autógumiját. „Azon propaganda fényében, amit a 444 és hasonszőrűek folytatnak, nem csoda, hogy az emberek adott esetben vehemensebben fejtik ki a véleményüket” – fogalmazott Kovács Zoltán sajtótájékoztatóján éppen a lap kérdésére.

TIHANYI MEGHÍVÓ. Egyhetes tavaszi nyaralást ajánlott fel Filotás Tivadar az általa vezetett Tihanyi Babamúzeum vendégházában az Őcsényben elutasított menekülteknek. A HVG.hunak írt levélben kifejtette, sötét időket idéz, ami manapság Magyarországon történik, és az őcsényi eset után döntött úgy, felajánlja a vendégházát. Filotás korábban képviselő volt a tihanyi önkormányzatban, és máig jóban van a testület tagjaival. Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója pedig videóüzenetben bejelentette, október 22-ére kakaókoncertre hívja mind az őcsényieket, mind a menekült családokat. (MN)

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.