AZ EDDIGINÉL IS NAGYOBB LETT A BIZONYTALANSÁG KATALÓNIÁBAN

● Az amerikai focisták tiltakoznak, az elnök acsarkodik ● Megint egy baki a Fehér Házban

Magyar Nemzet - - Címlap - FÖLDI BENCE

Donald Trump szerint a test egy elemhez hasonlatos. Ezt túl gyorsan lemerítené a sportolással, amely ráadásul ízületi problémákat is okozna. Csupán golfozni hajlandó, de a G7 szicíliai találkozóján is golfautóban utazott, míg a többi politikus végigsétált Taorminán. Az, hogy Trump nem szereti a sportot, még nem kellene azt jelentenie, hogy a sportolók se szeressék őt. Ám az amerikai elnök olykor idegengyűlölőnek bélyegzett retorikája sokak zsebében kinyitotta a bicskát.

Amerikában nem példa nélküli, hogy sportolók – főleg színes bőrűek – munkájuk során politikai állásfoglalást tesznek. Így volt ez már 1968-ban is, amikor Tommie Smith és John Carlos atléták az olimpiai dobogó első és harmadik fokán állva egy-egy fekete kesztyűs kezüket felemelve hallgatták végig az amerikai himnuszt, felhívva a figyelmet a színes bőrű honfitársaikkal szembeni jogsértésekre. A Trump-korszak (ha az elnökválasztási kampányt is belevesszük) első nagy nyilvánosságot kapó tiltakozása is a himnusszal kapcsolatos. Colin Kaepernick színes bőrű amerikai focista tavaly nyáron előbb ülve, majd fél térdre ereszkedve hallgatta a himnuszt meccsei előtt.

A férfi szintén az afroamerikaiak elleni erőszakos tettek miatt tiltakozott, de kiállása rendkívül megosztó lett. Sok amerikai szerint a himnuszt és az ország zászlaját politikai szimpátiától függetlenül meg kell tisztelni azzal, hogy feláll az ember. Sokan azonban egyetértenek Kaepernickkel, aki legutóbb azzal vétette észre magát, hogy elismerését fejezte ki Eminemnek. A fehér rapper a minap egy négy és fél perces videóban osztotta ki Trumpot, olyan kamikazénak nevezve az amerikai elnököt, aki nukleáris holokausztot is okozhat, legalábbis szerinte.

Az elmúlt hetekben egyre több színes bőrű – és sok fehér – amerikai focista ereszkedett fél térdre a meccsek előtt, kiváltva az elnök haragját. Trump szeptember 23-án egy nagygyűlésen ezt mondta: – Nem látnátok szívesen, hogy egy csapat tulajdonosa, ha valaki tiszteletlenül viselkedik a zászlónkkal szemben, azt mondaná: „Takarítsátok el azt a kurafit a pályáról! Ki van rúgva!”? – Szerinte biztosan lesz olyan klubtulajdonos, aki a tiszteletlenséggel együtt járó tiltakozásokat nem nézi majd jó szemmel. – Ő lesz a legnépszerűbb ember az országban – tette hozzá Trump.

Nem véletlen, hogy éppen főleg az amerikai focisták körében terjed e tiltakozás, hiszen a ligában játszó sportolók hetven százaléka afroamerikai. Hasonló arányok uralkodnak a kosárlabdaligában is, amelynek győztes csapata – mint minden évben – hivatalos volt egy látogatásra a Fehér Házba. Csakhogy a vizit előtt a Golden State Warriors sztárja, Steph Curry közölte, Trump kimondott és ki nem mondott szavai miatt nem akar elmenni. A kosaras arra utalt, hogy bizonyos eseteket nem ítélt el az elnök. Trump visszavonta a meghívást.

Kedden a hokiliga bajnoka volt hivatalos a Fehér Házba – a világ legjobb hokibajnokságában, az NHL-ben alig játszanak afroamerikaiak, nem is terjedt át ide a tiltakozáshullám. Trump arra használhatta volna a Pittsburgh Penguins látogatását, hogy javítson a sport világával ápolt kapcsolatain. – Igazi bajnokok vagytok, hihetetlen patrióták – mondta a hokisoknak az elnök, ami jól hangzik, de valójában baki. A Penguins 24 játékosából csak kilencen amerikai állampolgárok, a többiek kanadaiak, finnek, svédek, oroszok és németek, sokuknak ideiglenes munkavállalói vízuma van. Azaz rájuk nem illik Trump szlogenje: Amerika mindenek előtt.

Amerikában nem példa nélküli, hogy sportolók – főleg színes bőrűek – politikai állásfoglalást tesznek a pályán

FOTÓ:AFP/MICHAEL REAVES

Térdre ereszkedve demonstrálnak az Indianapolis Colts amerikaifutball-csapat tagjai a Cleveland Browns elleni meccsük előtt. Lázadók ligája

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.