Ingatlanbiznisz volt cserkészek részvételével

Magyar Nemzet - - Belföld - LÁNDORI TAMÁS

A belvárosi szocialista ingatlan-visszaéléseket idéző módon privatizáltak értékes budapesti területet a cserkészszövetség volt vezetői – írja a Heti Válasz. Az ingatlan a Miniszterelnökséghez tartozó Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) vagyonának egyik legértékesebb eleme volt, míg a társaságot vezető Henn Péter irányítása alatt át nem került Tekse Balázs vállalkozásához. Előbbi férfi a Magyar Cserkészszövetség elnöke volt, utóbbi pedig nevelési igazgatója.

Henn Péternek az ifjúsági szervezetben kifejtett tevékenységében is felmerültek gyanús pontok, például amikor 2015 végén a szövetség vagyonának kezelését egy általa jegyzett alapítványnak kísérelte meg kiszervezni. Mielőtt ez sikerült volna, a tisztújításon leváltották, és vele együtt Tekse sem került be az elnökségbe. Számos cserkész viszont bekerült az ÉMI-be Henn révén. Őt végül Lázár János menesztette, úgy tudni, részben a telekeladás miatt.

Henn a magazinnak azt mondta, az ÉMI 2015-ben felajánlotta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek (MNV) megvételre kétharmados tulajdoni hányadát, de a „leromlott állapotú ingatlan” nem kellett nekik. A kerületi önkormányzatnak viszont már nem kínálták fel a lehetőséget – hívta fel a figyelmet a lap.

Végül „nyílt pályázatot” hirdettek, ami annyira volt nyílt, hogy csak az ÉMI honlapján és a helyi polgármesteri hivatal egyik faliújságján jelent meg. Nem csoda, hogy mindössze két gazdasági társaság indult. Az egyik Tekse Balázs Walnut Estate Kft.-je, a másik cég pedig Schulek Csaba volt sportújságíróé, aki később mellesleg a Walnut vezérigazgatója lett. A Walnut a cserkészekhez is több szálon kötődik. Henn erre úgy reagált, a pályáztatás időszakában (!) nem állt kapcsolatban az ajánlattevőkkel.

A színjátéknak tűnő pályázaton a Walnutot kizárták, a Schulekék által ajánlott másfél milliárd forintos áron végül mégis ők vették meg az ingatlant, mivel addigra megszerezték annak egész kicsi tulajdoni hányadát egy magánféltől, ezzel pedig elővásárlási jogot szereztek az állami cég többségi részére. Az ingatlant egy hét után tovább is adták annak a körnek, amely addig is finanszírozta a Walnut spekulációját. Várhatóan lakópark épül a területen. Hogy mennyit vesztett az állam, nem ismert.

SCHULEK CSABA

cége nyert a pályázaton, a telket mégis a vesztes szerezte meg, amelyben Schulek vezető lett

HENN PÉTER

hangsúlyozta, a pályázat idején éppen nem állt kapcsolatban az ajánlattevőkkel

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.