Csíki Sör: csak könyvelési kérdés

● Sikertelen volt a magyarországi terjeszkedési akció ● Az OTP az egyik fő hitelező ● A társaság cáfol

Magyar Nemzet - - Címlap - MN- ÖSSZEÁLLÍTÁS

Az OTP az egyik fő hitelezője a Csíki Sört forgalmazó, brutálisan eladósodott erdélyi vállalkozásnak – derült ki az Átlátszó Erdély friss írásából. A magyar bank, illetve romániai leányvállalata összesen 9,3 millió eurót hitelez a Lixid Project SRL-nek, amely ezért cserébe elzálogosította a 13 ezer négyzetméteres csíkszentsimoni belterületét, a területen álló épületeket, valamint minden olyan ingóságot, amelyet a törvény megenged.

Az erdélyi oknyomozó portál egy romániai nyilvános adatbázisból azt a következtetést vonta le, hogy gyakorlatilag a teljes vállalkozást (az épület és berendezések mellett a teljes autóparkot, a folyószámlát, de még a tulajdonosok tulajdonrészeit is) elzálogosították. – A vállalkozást vezető ötvenszázalékos tulajdonos, Lénárd András mindent egy lapra tett fel – fogalmazza meg a cikk.

Az ingóságokra alapított jelzálogszerződéseket tartalmazó romániai adatbázisban a cég neve mellett össze- sen 46 bejegyzés található, az első 2014. júniusi keltezésű. Szokatlan, hogy azokat a felszereléseket is elzálogosították, amelyeket a szerződés tanúsága szerint a cég ugyan már megvásárolt, de még nem szállítottak le neki. Jelzálog terheli a vállalkozás által használt szoftvereket és az irodai bútorokat is.

A portál híre szerint a cég adósságai a 2013-as alapítás óta egyre csak gyűlnek, 2016-ra 74 millió lejre (mai árfolyamon: 16,4 millió euró) rúgtak. A sörgyár forgalma az adósságainál jóval szerényebb ütemben növekszik, 2016-ban 21 millió lej (4,6 millió euró) volt, miközben a vesztesége 1,6 millió euróra emelkedett. Az írás ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy az adósság elvben addig nem jelent problémát, amíg a kölcsönöket a cég a fizetési határidőig törleszteni tudja. A forgalom bővülésének viszonylag lassú üteme azonban nem jó hír sem a cég tulajdonosai, sem pedig a hitelezők számára. Fontos kiemelni, hogy a romániai cégadatbázisban jelenleg nincs nyoma annak, hogy a cég ne tudná törleszteni az adósságait.

A hazájában a holland Heinekennel névvitába keveredett cég vezetése – miután az év elején a magyar kormány kiállt mellette, és a lex Heineken nevű törvényjavaslat benyújtásával támogatta – abban bízott, hogy a gyártókapacitás nagymértékű növelését követően Magyarországon juthat jelentős bevételekhez, de az akció sikertelen volt. Lénárd András ezt azzal magyarázza, hogy a nagy sörgyártók árháborút indítottak ellenük. A tulajdonos reményei szerint már tízszázalékos forgalomnövekedés is kisegítené a vállalkozást a bajból. Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy belső körökből származó információk szerint legkésőbb jövő tavaszra bedőlhet a vállalkozás, hacsak nem érkezik valahonnan váratlan segítség. A cégvezetés dolgozik a probléma megoldásán: Lénárd András magyarországi bankokkal tárgyal a társaság hiteleinek átütemezéséről. S miután a megkeresett hitelintézetek között állami bankok is vannak, még az is elképzelhető, hogy a magyar adófizetők pénzéből segítik ki az erdélyi vállalkozást.

Mindezt tagadta szerkesztőségünknek eljuttatott levelében a Csíki Sör gyártója. Szerinte egyáltalán nincsenek csődközeli helyzetben, a veszteség csak könyvelési kérdés, és a magyar adófizetők pénze sosem kerül a Csíki Sörbe. Mint írják: a Csíki Sör eladásai hónapról hónapra és évről évre nőnek. „A márka az egyik legdinamikusabban fejlődő magyar kisüzemi sörmárka. A nemrég indított házhozszállítási akciónk pedig teljes siker, több tízezer embert szolgáltunk ki egy hónap alatt. Új munkatársakat veszünk fel, bővítjük az autóparkunkat, új sörökkel jelenünk meg a piacon, és folyamatosan bővítjük a piacunkat” – teszik hozzá.

A társaság szerint a cikkben említett csődközeli állapotról szó sincs. A cikkben szereplő veszteség valójában könyvelési kérdés, amelynek oka egy 2016os fejlesztés és beruházás egyes költségeinek elszámolása. Mint állítják: „adófizetők pénze, állami támogatás vagy állami hitel soha nem volt a Csíki Sörben, és nem is lesz, ilyenről nem is tárgyalunk”.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.