NINCS ELŐRELÉPÉS AZ UKRÁN OKTATÁSI TÖRVÉNY ÜGYÉBEN

● A magyar külügyminiszter azt javasolta, Ukrajna függessze fel az oktatási törvény nemzetiségeket érintő passzusát

Magyar Nemzet - - Címlap - HUTTER MARIANNA

Egyáltalán nem a balhé és a harc a cél – ezt közölte Szijjártó Péter külügyminiszter az ukrán kollégájával, Pavlo Klimkinnel tartott budapesti megbeszélése utáni csütörtöki sajtótájékoztatón. Mint ismert, Magyarország és Ukrajna között komoly feszültséget okozott: Kijev szeptemberben úgy módosította az oktatási törvényt, hogy az gyakorlatilag ellehetetlenítené a nemzetiségi kisebbségek anyanyelvű oktatását a középiskolákban és az egyetemeken.

Szijjártó Péter elmondta, a Klimkinnel folytatott szűk körű tárgyalása során nyílt és őszinte párbeszédet folytattak. Ennek jegyében arról is beszélt: Magyarország és Ukrajna kétoldalú kapcsolata mostanában éli legnehezebb időszakát. A külügyminiszter emlékeztetett rá: Magyarország büszke arra, hogy az utóbbi időkben sokszor támogatta Ukrajnát, például gázt biztosított az országnak, de több tucat ukrán katonát is ápoltak hazánkban. Az ukrán ok- tatási törvény körül kialakult helyzetet Szijjártó szerint „totálisan másként” ítéli meg a magyar és az ukrán kormány, és ami még fontosabb: a kárpátaljai magyar közösség is. A miniszter szerint a határon túli közösség álláspontja határozza meg a magyar kormány politikáját, így „amíg ők kérik, harcolni fogunk, nem fogunk hátrálni”. Hangsúlyozta: Magyarország abban partner, hogy segítsen Ukrajnának kidolgozni, hogyan lehetne az ukránt mint idegen nyelvet jobban megtanítani a kárpátaljai gyerekeknek. Ám ezzel párhuzamosan nem csorbulhat a kisebbségek anyanyelvű oktatáshoz való joga.

Szijjártó Péter ezért azt javasolta, hogy az eredményes párbeszéd érdekében az ukrán parlament függessze fel az ukrán oktatási törvény nemzetiségeket érintő, hetedik passzusát.

Pavlo Klimkin elégedetten értékelte a megbeszélést, mivel az – ahogy mondta – tisztességes volt, és érveken, tényeken alapult. Úgy vélte: a párbeszédnek folytatódnia kell, hiszen Ukrajnának nagyon fontosak a magyar kapcsolatok. Klimkin megismételte a törvénnyel kapcsolatban gyakran hangoztatott álláspontot, hogy az nem a nemzetiségek ellen irányul, hanem a lehetőségeik kiszélesítésére az által, hogy segíti az ukrán nyelv jobb elsajátítását. Leszögezte azt is: egyetlen magyar iskola sem fog bezárni, és egyetlen tanárt sem fognak elküldeni. Ugyanakkor szerinte az „ördög a részletekben rejlik”, így a törvény végrehajtásán sok fog múlni. Ezt egy most készülő törvény szabályozza majd, amellyel kapcsolatban Szijjártó Péter viszont azt mondta, reméli, nem a jelenlegi formájában fogják elfogadni, ugyanis a kárpátaljai magyarok szerint az csak tovább korlátozná a kisebbségek nyelvhasználatát.

A sajtótájékoztatón lapunk arról kérdezte Klimkint, nem tart-e Ukrajna attól, a nemzetiségi jogok korlátozása ürügyet fog szolgáltatni Oroszországnak arra, hogy újabb agresszív lépéseket tegyen Ukrajnával szemben. Az ukrán külügyminiszter válasza szerint az oroszok mindig is politikai manipulációra, provokációra használták fel a nyelvkérdést, a mostani konkrét esetben pedig szerinte Kárpátalján is befo- lyást gyakorolnak. További kérdésünkre, hogy Szijjártó Péter javaslatának megfelelően hajlandóak lennének-e felfüggeszteni a hetedik cikkelyt, érdemi választ nem adott.

Szijjártó Pétertől megkérdeztük, mi a véleménye arról az ukrán kérésről, hogy a hatóságok ne engedélyezzék a külképviseletük elé ma késő délutánra szervezett tüntetést. – Magyarországon demokrácia van, törvények szabályozzák a gyülekezési jogot és a szólásszabadságot. Természetesen a rendőrség a szükséges biztonsági intézkedéseket meg fogja tenni, hogy semmilyen bűncselekmény elkövetésére ne kerüljön sor – mondta a miniszter.

Az ukrán oktatási törvény nemcsak hazánkban okozott botrányt, hanem nemzetközi szinten is. Tiltakozott többek közt Románia és Bulgária is. Sőt: csütörtökön az Európa Tanács parlamenti közgyűlése 80 százalékos többséggel elfogadott egy sürgősségi határozatot a témában, amely kiállt a kisebbségek anyanyelvi oktatása mellett.

Pavlo Klimkin és Szijjártó Péter

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.