ATLÉTIKA-VB: BUDAPESTÉ A TEREP

● Afrika kiszállt, más hivatalosan nem érdeklődik a 2023-as világbajnokság iránt, de továbbra sem tudni a rendezési feltételekről

Magyar Nemzet - - Címlap - RADVÁNYI BENEDEK

Tiszta út áll Budapest előtt a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezéséhez – írja a mértékadó Insidethegames.biz portál, indokként felhozva, hogy a minap egyértelművé vált, az afrikai országok leghamarabb 2025-re fognak bejelentkezni. Másfél hónapja lapunk is megírta: az augusztusi londoni világbajnokság ideje alatt sportvezetőink tárgyaltak a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) képviselőivel, s hogy a hat év múlva esedékes esemény megkaparintásáért Kenya lehet az ellenfelünk.

Nairobiban idén a 18 év alattiak vbjét rendezték meg sikerrel, ám az Afrikai Atlétikai Szövetség ( CAA) elnöke, Hamad Kalkaba Malboum szerdán közölte: a 2023-as rendezés túl korai a kontinens számára. Az IAAF alelnökeként is funkcionáló kameruni sportvezető azután adott ki közleményt, hogy Rabatban találkozott Sebastian Coe IAAF-elnökkel, aki támogatja egy 2025ös afrikai vb megrendezését, amelynek Kenyán kívül Algéria, Egyiptom, Marokkó, Nigéria és a Dél-afrikai Köztársaság is házigazdája lehetne.

Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára lapunk megkeresé- sére azt mondta, számukra az afrikaiak 2023-at érintő visszakozása nem volt újdonság, informális csatornákon már értesültek erről. – Ugyanakkor továbbra sem pontosította az IAAF, hogy mik az elvárások a 2023-as világbajnokság rendezésével kapcsolatban. Amint látjuk a feltételeket, akkor lehet arról beszélni, hogy akár Magyarország, akár a 214 tagország közül más képes lehet-e megfelelni ezeknek az elvárásoknak – mondta Gyulai Márton, aki egyben az Európai Atlétikai Szövetség (EAA) tanácsának tagja is.

A részletek tisztázása nem várhat már nagyon sokáig, hiszen elvileg nagyjából egy év múlva el is dől, hogy ki lesz a 2023-as házigazda. 1983 óta tizenhat világbajnokság volt, ebből tizenegyet rendeztek Európában – Afrikában egyet sem –, az idei londoni esemény után 2019-ben a katari Doha, 2021-ben pedig az amerikai Eugene lesz a házigazda. Az EAA norvég elnöke, Svein Arne Hansen pedig erősen lobbizik azért, hogy két tengerentúli kiadás után ismét Európa következzen.

A magyar sportdiplomata elmondta: hazánkon kívül nincs más IAAF-tagország, amely kifejezte, hogy érdeklődik. – Lehetne ettől még más jelentkező, de nem tudunk róla hivatalosan. Érdeklődők mindig vannak, de az, hogy nem hivatalosan az ember mit csinál, ilyen szempontból teljesen mindegy – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Gyulai Márton.

Az esemény helyszíne az új budapesti atlétikai stadion lenne a Rákóczi hídtól délre, a Kvassay-zsilipnél. A tervpályázat szeptemberben kihirdetett győztese, a Napur Architect Építészeti Iroda Kft. dokumentumai alapján a létesítmény – amely a 2024-es olimpiai pályázat terveit „megmentő” Kemény Ferenc-program részeként így is, úgy is felépül – alapból 15 ezer férőhelyesnek készül, de a vb-re 55 ezresre bővítenék, fedett lelátóval, erre kész koncepció van. Az építkezés kezdetéről és annak áráról egyelőre semmit sem tudni, abból viszont lehet következtetéseket levonni, hogy ugyanez az építésziroda tervezte a több mint 40 milliárdért felépített Duna Arénát. McEnroe.

FORRÁS: NAPUR.HU

Az 55 ezresre bővített stadion győztes tervpályázatának látványterve

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.